Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско клавирно дуо с втора награда на престижен музикален конкурс в Чикаго

Снимка: Фейсбук

Българското клавирно дуо Йорданова и Кюркчиев спечели втора награда на престижния Международен конкурс в Чикаго. Дуото има концертни изяви по целия свят и е лауреат в редица международни състезания. След около седмица заминава на първото си турне в Китай.

Антония Йорданова и Иван Кюркчиев живеят в Мюнхен, Германия и от около 10 години свирят заедно като дуо. Те са категорични, че изпълняват само музиката, която чувстват и обичат.

Част от репертоара им са произведения на Йоханес Брамс, Джон Онслоу, Франц Шуберт, Сергей Танеев, Дмитрий Шостакович.

Йорданова и Кюркчиев пиано дуо печели първи награди на Международния музикален конкурс в Париж и на Международния клавирен конкурс в Рим през 2012 година. С трета награда са удостоени на Клавирния конкурс в Сан Марино и през 2013 година на състезанието в Чехия.

Преди дни на конкурса в Чикаго Йорданова и Кюркчиев се  класират на престижното второ място след опонентите си от Съединените щати. Те са се състезавали с общо 19 дуа от 14 държави:

Това беше един сериозен музикален конкурс, на който взеха участие в началото на преселекцията 32 дуа, от 19 държави. Исторически погледнато това е една от най-големите посещаемости на такъв вид форум. Ние двамата бяхме доста съсредоточени и целенасочени в това, което ни предстои, защото един такъв конкурс е изключително психологическо изпитание за музикантите. За да оцелее човек, трябва да е много фокусиран и насочен в това, в което само той трябва да прави. За нас беше едно невероятно преживяване – цялостно, не само в музикален аспект, каза Иван Кюркчиев.Снимка

Имаше разнообразие от стилове. Свирихме на четири ръце, на две пиана, за да можем да се представим в различна светлина, обясни Антония Йорданова.

Дуото споделя, че, за да се получи забележителният ефект от изпълнението на 4 ръце на едно пиано, много важен е синхронът между музикантите:

Динамичният баланс, кое точно приоритетно трябва да звучи е всъщност най-трудно и това търсихме да постигнем с времето, поясни нежната половинка от пиано дуото.

Двамата изпълнители трябва да се слеят в едно. Чисто технически е до известна степен некомфортно, тъй като педалите на пианото ги управлява само единият от пианистите. Това е в голяма степен затрудняващо за другия, който няма никакъв досег с тях. Затова е необходим един дълуг период от време, в който двамата музиканти да намерят оптималния баланс. Като цяло е много специфично музициране, коментира Иван.

Тази година Йорданова и Кюркчиев са записали и първия си албум:

Последният проект, който направихме, беше много символен – първият наш диск, точно за 10-те години съвместна работа. Там изпълняваме произведения от Сергей Рахманинов, Клод Дебюси, Йоханес Брамс, Александър Скрябин. Това са много лични наши произведения. Много добре обмислихме кои точно бихме искали да запишем. Вариaции на тема от Хайдн, от Брамс една много лична за нас пиеса, тъй като тя беше първата, която изсвирихме заедно.

След големия успех на международното състезание в Чикаго пиано дуото  заминава на турне в Китай: Снимка

Заминаваме за Китай, където ще направим първото си турне. Ще имаме там няколко концерта. Вълнуваме се, защото е едно съвсем различно, ново изживяване за нас. Програмата, която ще изпълним, е много любима наша. 

Засега нямаме конкретни планове за България. Плановете ни там са винаги спонтанни. С удоволствие се прибираме вкъщи и се радваме на всяка една възможност.

Още информация за Йорданова и Кюркчиев пиано дуо и техните проекти можете да намерите на техния сайт или на страницата им във "Фейсбук".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в дългогодишна кампания, която започна през 2017 г.  Големият концертен роял пристигна през есента на..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура в България и остави незаличима следа в историята на нашата култура.  Самият Александър Божинов..

публикувано на 16.07.24 в 12:17

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46