Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Станчов – една българка, редом до световните имена в киното, театъра и музиката

Снимка: karindom.org

В „Нашият ден“ ви представихме вълнуващия разказ за живота на Надежда Станчов, дъщеря на дипломата Иван Димитров Станчов от прочутата дипломатическа фамилия Станчови, дала на България три поколения дипломати, и на американската художничка Марион Мичъл Станчов. Началото на фамилията поставя българският дипломат Димитър Станчов – посланик на България в Румъния, Австро-Унгария, Русия, Великобритания, Франция, Белгия, Италия и Холандия от края на 19-ти и началото на 20-ти век, външен министър в правителствата на Димитър Петков и Петър Гудев.
Нашата днешна героиня Надежда е кръстена на името на своята леля Надежда Димитрова Станчова, по-късно лейди Мюър (по името на нейния съпруг – шотландския лорд Александър Мюър), която е първата жена дипломат не само в България (секретар е на българската легация в Лондон след края на Първата световна война), но и първата жена дипломат в Европа изобщо. Надежда Иванова Станчов е и сестра на известния дипломат и филантроп Иван Станчов – бивш български външен министър (в служебното правителство на Ренета Инджова от края на 1994 и началото на 1995 г.) и изтъкнат дипломат от кариерата.
Срещнахме се и разговаряхме в красивия „Карин дом“ – фамилната къща на Станчови във Варна, която от 1996 година функционира като Център за деца със специални нужди „Карин дом“. Поводът – 20-годишнината от основаването на дома, който се превръща в първата институция у нас, която въвежда съвременни методи за работа с деца със специални нужди.
Надежда, както и нейният брат Петър, се раждат в Италия, в Рим, по времето, когато баща им - Иван Димитров Станчов е на редовна дипломатическа служба в страната. Била много красиво момиченце с руси къдрави коси и, както самата тя споделя пред екипа на „Карин дом“, една съседка на семейството обичала да и казва „bella bambina”, когато се срещали. Запомняйки тази фраза малката Надежда често повтаряла „бамби, бамби“ и оттам се родил и прякорът Бамби, с който в семейството и се обръщат към нея.
Надежда Станчов (Бамби) е човек на изкуството, нейният живот е свързан с любимата и Италия и с прочути имена от италианското, пък и световното кино, театър, музика и изкуство като Федерико Фелини и Нино Рота, Ана Маняни, Паоло Пазолини, Джанкарло Меноти, с Франко Роселини и много други…
И, разбира се, с голямата Мария Калас, с която я свързва дългогодишна дружба и за която по-късно написва книга.
Първоначално житейските перипетии на фамилия Станчови отвеждат Надежда в Швейцария, после в САЩ, където завършва университет.
По-късно, обаче, отново се озовава в Италия, където живее и до днес.
Коя е днешната мечта на Надежда Станчов? Да се върне в България поне за шест месеца или за една година, да обиколи цялата страна, за да види откъде идват нейните корени и… да научи отново български език.
От сърце и пожелаваме тази нейна мечта да се сбъдне! Кой знае, може би след като приключи работата си над филма, над който работи в момента?


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстративна снимка

Интензивен дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Евакуираха жители с лодка

Обилните валежи от нощта предизвикаха и наводнения в Монтана, където са паднали над 70 литра на квадратен метър дъжд. Евакуирани с лодка са били жители на монтанския квартал "Кошарник". Интензивният дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Най-вече в кварталите “Мала Кутловица“, “Изгрев“, а в кв. “Кошарник“ са евакуирани хора, съобщи..

публикувано на 25.06.23 в 12:29