Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Стаменов от БФИЕК след Иран: От гледна точка на себестойността на произвежданата продукция за нас са много важни достъпът до други пазари, но също така и местният добив

БНР Новини
АЕЦ „Козлодуй“
Снимка: БГНЕС

Лятото обикновено не е времето, в което се развихрят страстите около цените, пазарите и доставките на енергоносителите, но посещението на българската делегация в Иран от края на изминалата и началото на тази седмица допълнително повдигна летните градуси. Естествено е след премахването на санкциите срещу Иран да търсим нови възможности за сътрудничество и за увеличаване на търговския обмен между двете държави. Две от обсъжданите теми бяха най-атрактивни за публиката и предизвикаха най-голям интерес: възможностите за доставка на природен газ от Иран и вариантите за решаване на проблема с ядреното оборудване за АЕЦ „Белене“.
Какви са шансовете и възможните маршрути за доставка на природен газ от Иран за нашата страна, каква да бъде съдбата на договореното и почти готово оборудване за АЕЦ „Белене“, за което загубихме спора пред Арбитражния съд в Париж? Можем ли да говорим антиутопично за атомната енергетика в България, ще рестартираме ли проекта за АЕЦ „Белене“, както поискаха от БСП?
Това бяха само част от въпросите, които обсъждахме в „Нашият ден“ с Христо Казанджиев – член на УС на Българския енергиен и минен форум, Константин Стаменов – председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и с депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров.
В разговора Константин Стаменов нарече „революционно“ подписаното в края на миналия месец споразумение за виртуална търговия на природен газ между гръцкия преносен оператор DESFA и българския – „Булгартрансгаз“. Според него то „отваря врата“ между двете държави. Ако досега сме живели в къща без врата, вече имаме възможност да излезем навън и да купуваме газ от други пазари, въпреки че за момента, от гледна точка цени, тази възможност не изглежда толкова атрактивна. Така или иначе това е една алтернатива и лично аз се надявам това споразумение да остане постоянно. От гледна точка на себестойността и конкурентоспособността на произвежданата в страната продукция за нас като индустриални енергийни консуматори е много важно да имаме достъп до други пазари, но също така и да имаме местен добив. Освен това, за да се случи този газов хъб, трябва да имаме възможност за търговски сделки при свободно договаряне, трябва да има повече тръби, трябва да имаме възможност за алтернативни доставки, т.е. повече доставчици да имат достъп до нашия пазар.

И още едно много важно условие за успешно развитие на газовия пазар и за изграждане на газов хъб в страната ни коментираха нашите гости: възможността за местен добив на природен газ. Христо Казанджиев заяви: До края на лятото и от началото на есента ние ще имаме информация за наличието на природен газ в блока „Хан Аспарух“. Освен това в непосредствена близост до границите ни стартира проект за значителни количества природен газ в Румънския шелф. Много вероятно е чест от тези количества да минат през България, така че ние бихме могли да получим доставки на природен газ и от северната ни съседка Румъния. Вариантът се разглежда, има налична техническа инфраструктура, друг е въпросът какво решение ще бъде взето. Това е напълно възможен вариант! През 2017 – 2018 година България би могла да получава природен газ от Румъния.

По повод коментарите за възможен рестарт на проекта за АЕЦ „Белене“ Мартин Димитров заяви: Във връзка с този казус България трябва да възприеме стратегия за намаляване на щетите. Не се строи атомна централа без да имаш нужда от нея. Страната ни в момента използва около половината от производствените си мощности, има огромни резерви и няма смисъл в бъдеще да се строи нова ядрена централа. Животът на 5-ти и 6-ти блок в АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде удължен и те могат да работят още много години, а произведеното оборудване трябва да бъде продадено в други страни. – беше категоричното мнение на депутата.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстративна снимка

Интензивен дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Евакуираха жители с лодка

Обилните валежи от нощта предизвикаха и наводнения в Монтана, където са паднали над 70 литра на квадратен метър дъжд. Евакуирани с лодка са били жители на монтанския квартал "Кошарник". Интензивният дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Най-вече в кварталите “Мала Кутловица“, “Изгрев“, а в кв. “Кошарник“ са евакуирани хора, съобщи..

публикувано на 25.06.23 в 12:29