Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ангел Ангелов: Искам да покажа на студентите си, че и като учител можеш да имаш път и да си на върха

Нина Цанева и доц. Ангел Ангелов в студиото на "Нашият ден"
Снимка: Весела Цанкова

Знаете ли кой е първият български учител, който е имал персонален компютър? Това е специалният гост в „Нашият ден“ днес, учителят на учителите - по математика, информатика, физика и химия, които подготвя Софийският университет; ръководителят на екипа, написал първия учебник по информатика в страната ни – доц. Ангел Ангелов. Доц. Ангелов е и дългогодишен главен експерт по информатика в МОН, председател на организационния комитет на първата Балканиада, проведена в България; организирал е процеса на олимпиадите по информатика у нас; от 2004 година досега е и научен секретар на фондация „Миню Балкански“, автор е на много учебници и учебни помагала и т.н.
Ако днес вие сте висшист и искате да смените професията си с тази на преподавател по информатика и информационни технологии – доц. Ангел Ангелов е вашият човек, защото в момента ръководи и следдипломната квалификация за получаване на учителска правоспособност по информатика и информационни технологии, предлагана от Софийския университет.
Още много може да се разказва за нашия гост, който, обаче, след завършване на Софийския университет, отива по разпределение в Техникума по металургия в Кремиковци. Това се случва през 1980 година. Именно там се снабдява с първия си персонален компютър, произведен в България…
В студиото на „Нашият ден“ днес разговаряхме за странния маршрут на български математици – олимпийци през съседна Гърция, включващ неколкократно прекачване с влак за разстояние от 70 км и пътуване във вагон с арестувани жрици на любовта; за написването на първия учебник по информатика за невероятно кратки за тогавашните представи срокове с помощта на новите технологии, за българския екип, част от който са били български учители, създал технологията на Лего роботиката в лабораторията на Катедрата за обучение по информатика и математика в Софийския университет, която после е продадена за смешно малка сума от своите автори, непритежаващи днешния финансов ламтеж… и за още много интересни истории, които можете да чуете в прикачения файл.
Най-важното, обаче, от всичко разказано днес от доц. Ангелов от Софийския университет е неговото мнение за това коя е истинската награда за учителя. Справка - заглавието.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстративна снимка

Интензивен дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Евакуираха жители с лодка

Обилните валежи от нощта предизвикаха и наводнения в Монтана, където са паднали над 70 литра на квадратен метър дъжд. Евакуирани с лодка са били жители на монтанския квартал "Кошарник". Интензивният дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Най-вече в кварталите “Мала Кутловица“, “Изгрев“, а в кв. “Кошарник“ са евакуирани хора, съобщи..

публикувано на 25.06.23 в 12:29