Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

36 филма показват на първия дрон фестивал в България

| обновено на 16.08.16 в 14:12

С филм на БНТ за Пловдив ще стартира първото издание на дрон филмовия фестивал DroneUp International Film Festival 2016 този петък на Римския стадион в Пловдив. Това съобщиха организаторите, които обявиха, че подобно събитие е уникално за страната и се прави във връзка с Пловдив Европейска столица на културата 2019.

Заместник-кметът по култура и туризъм Амелия Гешева каза, че това е иновативно събитие, което ще представи 36 филма на участници от 32 страни. Това е възможност да се види креативност, която творят хората, занимавайки се с кинематография от птичи поглед, каза още Гешева. 


Пловдив ще е център за дрон кинематографията, и това се прави на световно ниво, подчерта Петьо Петков, мениджър на фестивала. Ние сме едни от първите в Европа, заяви още Петков. Той е от Пловдив, но живее и работи в Дания.

Наградният фонд на фестивала е много впечатляващ, като победителите ще се състезават в 6 категории, и една специална "България". В нея ще бъде показано вълшебството на страната ни от птичи поглед. Председател на журито е Златин Радев, номиниран за Оскар режисьор.

Снимка










Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.