Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи за първи път на най-големия кинопродуцентски пазар в САЩ

Георги Господинов – автор на разказите включени в проекта „8 минути и 19 секунди”
Снимка: bnt.bg
Български кинопроекти ще стъпят за първи път на американския пазар. Това става възможно благодарение на договора за партньорство между София Индипендънт филм фестивал, чиито създател и творчески директор е актрисата Жана Караиванова, и най-голямата платформа за независимо кино в Америка – „Индипентънт филммейкър проджект”. Международният кинопродуцентски пазар ще се проведе от 17 до 22 септември в Бруклин, Ню Йорк. Сред 160-те селектирани кинопроекти в развитие от 25 държави са и българските „Рибена кост” на Драго Шолев, „Възвишение” на Виктор Божинов, „Нанук” на Милко Лазаров.
За проекта по разкази на Георги Господинов „8 минути и 19 секунди” разказва Антоанета Бачурова, която също заминава за Ню Йорк. Какви възможности отваря най-престижният международен пазар за копродукции в САЩ пред българското кино и има ли шанс да се отвори път за номинация за Оскар чуйте в разговора с Жана Караиванова и Антоанета Бачурова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.