Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разделянето на малки райони ще позволи купуване на мандати

| обновено на 22.11.16 в 11:03
Програмният директор на „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева
Снимка: Личен архив

Омбудсманът Мая Манолова внесе промени в Изборния кодекс, регламентиращи въвеждане на мажоритарен избор на народни представители в два тура.

Предстои да се види дали парламентарните партии ще се съобразят с проекта и ще има ли Народното събрание време да го приеме.

36 членове на Българската асоциация по политически науки излязоха с категорична позиция срещу мажоритарния вот, предложен в референдума на Слави Трифонов. Според политолозите този вот по начина, по който е предложен, крие рискове големи групи граждани да останат политически непредставени и да затвърди партийния вот.

Арументите в полза на мажоритарния вот са подвеждащи и има риск дори от увеличаване на корупционния натиск, твърдят още университетските преподаватели. Първата гледна точка в програма "Точно днес" на 22 ноември е на доктора по политология Ваня Нушева, която избра твърдата позиция срещу мажоритарност при вота за депутати.


Д-р Нушева заяви, че ефектът от въвеждането на подобен тип система ще бъде  унищожаване на многопартийната система в България и свиването ѝ до първите две, най-много три партии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.