Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската мрежа „Памет и Солидарност“

Проф. Ян Ридел
Снимка: PAP/T. Gzell
Опитът на Полша показва, че споменът за конфликтите, които не са съпроводени с диалог, ограничава политическата свобода във всяко отношение, казва проф. Ян Ридел. Той е координатор на Полша в Европейската мрежа „Памет и Солидарност”, ръководител на Катедрата за европейски изследвания в Института за политически науки в Педагогическия университет в Краков, зам.-председател на УС на Полско-германската фондация за наука. Проф. Ридел е историк и изследовател на Централна и Източна Европа и специалист по полско-германските отношения през XIX-XX век.
Европейската мрежа „Памет и Солидарност” (ESPS) е създадена през 2005 г. по инициатива на министрите на културата на Германия, Полша, Словакия и Унгария. През 2014 г. към тях се присъединява и Румъния. Наблюдатели са Литва, Албания, Чехия и Австрия. Сега мрежата може да бъде разширена и вратите ѝ са отворени и за България, ако тя има желание да се включи, казва проф. Ридел. Нейната мисия е да изследва, документира и разпространява знания за европейската история на ХХ век и начините за нейното съхранение с особен акцент върху периода на диктатури, войни и социално противопоставяне на потисничеството.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.