Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Живите корени“ на Европа

БНР Новини
Снимка: Калина Накова
Каква е ролята на нематериалното културно наследство в днешния свят на непрекъснато движение и преселване на хора от едно място на друго? Този въпрос и съвременните методи за откриване и съхраняване на нематериалните паметници бяха в основата на организираната от клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“, София, международна конференция за нематериалното културно наследство. Секретарят на клуба Мария Ганчева обясни, какъв е българският опит в опазването на паметниците. Според нея, на Балканите трябва да търсим, какво от нематериалното наследство ни обединява и да работим заедно за неговото признаване на световно ниво.
Пример затова е предложението, с което догодина ще излязат четири държави – България, Румъния, Македония и Молдова, мартеницата да влезе в световното нематериално културно наследство. Как в Европа опазват нематериалните паметници разказва Енрико Теца, представител на Италианската федерация на клубовете ЮНЕСКО.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.