Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 250 000 души протестираха в Букурещ въпреки отмененото спорно постановление

| обновено на 06.02.17 в 10:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Румъния за шеста поредна вечер се проведоха многохилядни протести, като този път демонстрантите искаха оставката на правителството на социалдемократите, въпреки че спорното му постановление за отмяна на някои антикорупционни мерки вчера беше отменено. Според румънски медии броят на протестиралите в цялата страна е бил общо над половин милион души.

Над 250 хиляди души бяха на "Площада на победата" и това стана най-мащабният протест от 1989 г. насам. Младите хора проявиха изключителна креативност. В определен час първо пускаха светлините на мобилните си телефони, после пяха химна на Румъния, а на всеки половин час пазеха минута мълчание за "умрялата", според тях, демокрация.

На столичния площад се бяха събрали хора от различни градове на страната: Тимишоара, Клуж, Брашов, Арад, Орадя, Oтошани, Сучава, Бакъу, Сибиу, Фокшани и много други. Хората, които скандираха: "Оставка!", искат ново правителство, на което да имат доверие.

Самият Ливиу Драгня, председател на социалдемократите, заяви, че не се чувства виновен и обвини неправителствените организации в подстрекаване на недоволството. Протестът завърши мирно, а за охраната се грижиха повече от 3000 полицаи и жандармеристи. Вероятно недоволството ще продължи и днес.

Протестиращите започнаха да се събират вчера следобед в центъра на Букурещ, с искания за оставка на правителството на Сорин Гриндяну. Ден по-рано Ливиу Драгня, който вчера намекна, че едвам бил удържал напора на над милион поддръжници на партията също да излязат на улиците, увери, че контрадемонстрация в Букурещ не се планира.

Протестиращите срещу кабинета носеха огромен транспарант с надпис: "Благодарим ти, Драгня, за обединението". Множество други плакати гласяха "We don`t BeLiviu" – игра на думи между английското "не ти вярваме" и името на лидера на социалдемократите.

Някои от хората споделиха, че в различни региони на Румъния е имало сбирки на подкрепящи правителството. Това са предимно пенсионери, които вече са получили обещаното увеличение на пенсиите. Според местни анализатори едва ли ще се стигне до оставка на правителството. От друга страна, хората на площада са решени да изчакат точно това.

Премиерът Гриндяну не обяви лично решението за отмяна на указа, но то беше обнародвано с писмено съобщение. Гриндяну иска обсъждане на спорните моменти в него в парламента и в гражданското общество. Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня даде да се разбере, че вместо да подадат оставка, управляващите най-вероятно ще превърнат правосъдния министър Флорин Йордаке в изкупителна жертва. Драгня заяви, че премиерът Гриндяну ще трябва да реши дали да остави Йордаке на поста му.

За демонстрации на привърженици на правителството съобщават информационните агенции.  Според Ройтерс, поне 1000 предимно възрастни хора са се събрали пред президентския дворец в Букурещ и са скандирали, че държавният глава Клаус Йоханис е предател. Йоханис е на страната на протестите срещу правителството. Протестиращите го обвиняват в липса на диалог с Гриндяну, който да доведе до по-добри социални условия. Демонстрантка даде да се разбере, че не одобрява евентуална смяна на правителството:

Гласувала съм за социалдемократите, за тяхната идея и за програмата им, която облагодетелства 80% от румънското население. Не съм гласувала за други!

Солидарност с антиправителствените протести в Румъния беше демонстрирана на митинг пред посолството на северната ни съседка в София. В него се включиха и познати лица от новосформирани десни политически формации у нас.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на пратеника ни в Румъния Ася Пенчева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Акция в солидарност към протестите в Румъния се проведе в София

Акция на солидарност към протеста на румънците срещу смекчаването на антикорупционното законодателство се провежда пред Румънското посолство в София, въпреки че указът, който би освободил редица румънски политици от наказателна отговорност, е..

обновено на 05.02.17 в 19:35

Румънското правителство анулира спорния указ, който предизвика масови протести в страната

Румънското социалдемократическо правителство на министър-председателя Сорин Гриндяну анулира указа, с който се   декриминализират някои корупционни престъпления, заяви източник от правителството пред агенция "Ройтерс". Той добави, че скоро ще бъде..

публикувано на 05.02.17 в 15:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Представители на ПГ на

БСП: Няма как да подкрепим декларацията на ПП-ДБ в този вариант

БСП няма да подкрепи предлаганата от "Продължаваме промяната – Демократична България"  декларация в настоящия ѝ вид. Приемат я само като основа за разговори за кабинет. Това стана ясно от думите на  Иван Иванов, заместник-председател на ПГ на "БСП за..

публикувано на 17.07.24 в 18:19

Земеделци в готовност за подкрепа при борбата с пожарите

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обявява пълна готовност за подкрепа при борбата с огъня във връзка със зачестилите пожари на територията на страната.  Излъчени са 21 координатори от различни региони, които да окажат съдействие..

публикувано на 17.07.24 в 18:09
Таня Георгиева

Националната асоциация на зърнопроизводителите иска оставката на зам.-министър

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за незабавна оставката на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева.  Земеделците са изпратили декларация до президента Румен Радев, премиера Димитър Главчев и министъра на земеделието..

публикувано на 17.07.24 в 18:01
Стефан де Керсмакер

Говорител на ЕК коментира решението на Съда на ЕС за достъпа до информация по сделките за Covid ваксини

Европейската комисия не е предоставила достатъчно обществен достъп до информация по договорите за закупуването на ваксини за Covid-19, сключени с фармацевтични компании по време на пандемията - това постанови Съдът на ЕС.  Съдът на ЕС: ЕК не е..

публикувано на 17.07.24 в 17:56
Веско Ешкенази

Плевенската филхармония и Веско Ешкенази изненадват публиката с Фреди Меркюри на концерта в Бургас

С обновена програма започват концертите на Плевенската филхармония и Веско Ешкенази. Първият от проекта „В света на музиката“ е тази вечер в Бургас. „Ще представим нашата програма, която е с награда за музикален проект на годината, в обновен..

публикувано на 17.07.24 в 17:40

Цончо Ганев: Няма да участваме в плаващи мнозинства

Въпреки че подкрепят антикорупционното законодателство, предложено от ПП-ДБ, от "Възраждане" също отхвърлят реализирането на втория мандат. Това стана ясно от изявлението на зам.-председателя на партията Цончо Ганев: "Демократична България"..

публикувано на 17.07.24 в 17:40
Росен Желязков

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи декларацията на ПП-ДБ, нито кабинет с втория мандат

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи проекта на декларация със законодателни приоритети на "Продължаваме промяната - Демократична България", нито предложение за кабинет с втория мандат.  Кога ще бъде връчен вторият мандат? ПП-ДБ искат..

публикувано на 17.07.24 в 17:30