Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяват рушащите се бани в столицата

БНР Новини
Банята в „Овча купел“
Снимка: Антония Абрашева

Документи от архива на националния институт за недвижимо културно наследство или са унищожени, или са укривани, което води до проблеми със сгради – паметници на културата, казаха в предаването „Време и половина“ заместник кметът на София Тодор Чобанов и вносителят на поправките в Закона за културното наследство депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев. Институтът не работи в сегашния си вид и човек лесно може да се убеди в това като види, как историческа сграда в центъра на София може да бъде разрушена само за един миг, защото няма статут на паметник на културата, а местната власт е с вързани ръце, каза Тодор Чобанов.
Общините се притесняват, че все още не е започнало реалното дигитализиране на архива на НИНКН. Министерство на културата и институтът спешно трябва да изработят единния дигитален регистър, а не средствата за него да се изразходват за закупуване на скъп софтуер, каза още Тодор Чобанов.
Той увери софиянци, че общината взема мерки, за да започне възстановяването на рушащите се бани в столицата, като няма да се сменя предназначението им и ще се запази балнеоложката им функция.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.