Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възраждането на комикса

БНР Новини
Снимка: sofia-art-galleries.com

След известно отсъствие у нас, интересът към комиксите напоследък се възражда. Въпреки че издаването на комикси в България е скъпо удоволствие и художниците от Сдружението за популяризиране и развитие на българския комикс „Проектът Дъга“ работят почти на доброволни начала, те не се отказаха от рисуването на албумите. Комиксите са пълноценен литературен жанр и в някои страни издаването им е държавна политика, а в други от големите тиражи дори се печели. Световните тенденции са ориентирани към издаването на графични новели и у нас това също се случи. Появи се графичната новела „Аракел“, резултат от съвместната работа на Петър Станимиров, Румен Чаушев, Пенко Гелев, Димо Стоянов – Димо, Евгений Йорданов и Сотир Гелев. През есента предстои голяма национална изложба – преглед на комиксите от последните 3 години. А на 2 юни в Софийския университет се проведе конференция „Лицата на комикса“, на която беше прожектиран и документалният филм „Дъга – разкази в картинки“.
Петър Станимиров, Пенко Гелев и Сотир Гелев за това има ли комикс сцена в България, кои са хората, които участват в нея и какво е бъдещето ѝ?





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.