Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще унищожим ли археологическия паметник от световно значение в Караново

БНР Новини
След сребърните чаши с позлата, открити от археолозите в екипа на Веселин Игнатов, на бял свят се показа уникален стъклен ритон с неизвестно животно, златен пръстен със скъпоценен камък и монети. (2009 г.)
Снимка: БГНЕС

Един изключителен археологически паметник в България, от световно значение – най-ранната и най-богата гробница на територията на цялата Римска империя – намираща се край Караново до Нова Загора, е оставена да се руши. Откритието, направено през 2008 година на Източната могила край Караново, за което спешно са отпуснати тогава от Министерство на културата 18 хиляди лева за проучване и консервация на обекта, а след това още 100 хил. лева - дарение от една банка, днес, почти след 10 години, е един от примерите за липса на каквато и да е комуникация между институциите – държавни и общински в нашата страна.
Заради неяснотата, кой трябва да поеме грижата за признатия от световните учени уникален исторически паметник, той е заплашен от унищожение. Защо и какво е състоянието му днес? Охранява ли го някой и как може да се спаси източната могила край Караново?




Снимка: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.