Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Надежда Нейнски:

Днес трябва да стане ясно дали задържаната в Турция българка ще бъде освободена или ще ѝ повдигнат обвинение

| обновено на 28.07.17 в 17:54
Снимка: БТА
Днес изтича 7-дневният законов срок, в който трябва да стане ясно дали задържаната в Турция българка ще бъде освободена, или срещу нея ще бъде повдигнато обвинение. 

Това съобщи за "Хоризонт" посланикът ни в Турция Надежда Нейнски, която ръководи оперативните щабове в Истанбул и Анкара, сформирани по случая. Съдебното заседание, на което ще бъде взето това решение вече е започнало.

Тази сутрин ние изпратихме консула да придружи семейството - майката и бащата, до следствения арест при момичето. Осигурили сме защита и се оказва необходимото съдействие, доколкото е възможно от страна на държавата. Ние направихме оперативни щабове - под мое ръководство и в Анкара, и в Истанбул, за да следим отблизо случая и разбира се, информираме своевременно Министерски съвет, министър-председателя Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева, които следят лично и непосредствено въпроса. В момента семейството и консулът пътуват към следствания арест и се надяват, че ще имат възможност да се видят с момичето. Междувременно днес, малко по-късно изтича седемдневният законов срок, в който тя може да бъде задържана, без да ѝ се предявява обвинение. По закон след тези седем дни, ако не се предяви обвинение, тя трябва да бъде освободена, така че днес ще имаме някакво развитие вероятно в по-късните часове. Разбира се, всеки случай, свързан със задържане на български граждани, е притеснителен. Съдействието, което можем да окажем, е и по консулска линия, и по политическа, разбира се, но все пак се водят в момента следствени действия, така че възможностите, извън това да бъдем в контакт със задържаната и с нейното семейство, не са много големи, но е осигурена адвокатска защита, така че всичко, което е в рамките на закона и което можем да направим, на този етап е направено.


Двете българки са арестувани от турските власти на 22-ри юли, а сигналът за това е подаден в посолството в Анкара на 24-ти юли следобед, съобщи посланик Нейнски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

МВнР: Една от двете българки, задържани в Турция, е освободена

Една от двете българки, задържани в Турция, е освободена, съобщиха от Министерството външните работи. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията, е пусната на свобода. В ареста засега остава дъщеря ѝ...

обновено на 28.07.17 в 18:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Плевен

Среща с депутатите от Плевенско за развитието на общината

В Плевен председателят на Общинския съвет Иван Малкодански организира среща-разговор с народните представители от региона за развитието на общината. Осем са депутатите от Плевен, които ще чуят от ръководството основните проблеми и подготвените..

публикувано на 22.07.24 в 08:33
Протест срещу туризма в Испания.

Хиляди на протест срещу прекомерния туризъм в Палма де Майорка

Хиляди хора протестираха в Палма де Майорка срещу прекомерния туризъм. Това е втората голяма демонстрация на Майорка след протеста в края на май, който събра 10 хиляди души в столицата на Балеарските острови. Участниците в демонстрацията в Палма..

публикувано на 22.07.24 в 08:20

Пунктовете за технически прегледи без свързаност с Автомобилна администрация спират работа

От днес спират дейност пунктовете за технически прегледи, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". С промени, приети миналата година, резултатите от измерванията ще се..

публикувано на 22.07.24 в 08:07

Външните министри на ЕС обсъждат руската агресия срещу Украйна

Днес министрите на външните работи на страните членки на ЕС ще обсъдят в Брюксел руската агресия срещу Украйна след неформален разговор с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба по видеоконферентна връзка. След това те ще дебатират..

публикувано на 22.07.24 в 07:58
Борислав Сандов

Борислав Сандов: Не се учим от бедствията, не действаме превантивно

С нашите решения определяме какъв да бъде светът около нас. Но когато говорим за по-мащабни прояви, трябва да търсим отговорността на политическите представители, на институциите . Това коментира пред БНР Борислав Сандов от "Зелено движение",..

публикувано на 22.07.24 в 07:58
Кметът на Киев Виталий Кличко

Кличко допуска референдум за план за край на войната

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че на президента Володимир Зеленски в крайна сметка може да се наложи да проведе референдум относно план за прекратяване на войната. Зеленски ще трябва да покаже, че мнозинството от украинците стоят зад..

публикувано на 22.07.24 в 07:55
Антиправителствен протест в Ерусалим, 13 юли 2024 г.

Пореден протест срещу Нетаняху в Израел

Демонстранти се събраха пред резиденцията на премиера Бенямин Нетаняху в Ерусалим с искане за сделка за освобождаване на израелските заложници. Друга група пък протестира на летище "Бен Гурион" с настояване военната операция в Ивицата Газа да..

публикувано на 22.07.24 в 07:52