Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Древни български занаяти“: Пивоварство

БНР Новини
Цветовете на хмела са основна суровина за пивопроизводството
Снимка: Pixabay

Кога започва историята на пивоварството у нас? Наистина ли това е станало чак в предосвобожденска България – с пристигането на братя Прошек и на други чужденци? Традицията се оказва  много по-стара, идва от древните племена, обитавали нашите земи.
Пиво или бира? Историята на напитката съпровожда хода на световната история. Знаете ли, че първите майстори на бира били… жени? Богини са и първите покровителки на нейното производство. Вавилонците дори приготвяли специален вид ритуално пиво само за храмовете. Да станеш зет на фараон  също е било свързано с производството на пенливата течност. Впрочем, напразни са упреците, че от нея се пълнее. Средна чаша съдържа едва 44 калории, а в ябълковия сок са  повече: 47  калории!  Още любопитни и полезни неща ще  научим от историци, музейни работници и специалисти-пивовари.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Пием ли чиста вода? Как да филтрираме водата в домашни условия

Още от началото на света водата се върти в безкраен кръговрат. Понеже е добър разтворител, тя неизменно понася след себе си всякакви химически вещества и минерали наред с микроорганизми, твърди частици и още редица други примеси, с които влиза в досег по пътя си. Затова и съставът на водата навсякъде е различен. Огромният проблем настъпва..

публикувано на 20.12.23 в 10:40