Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Николай Върбанов: Театърът е вид отдушник от напрежението

Николай Върбанов
Снимка: Андрей Манукян

За актьора от Театър „София” Николай Върбанов театърът колкото го натоварва, толкова го и разтоварва. Не иска да използва някакви високопарни думи за това изкуство. Това е неговата професия, той много я обича и е щастлив, че се е посветил на театъра.

Бил е още във втори клас, когато неговите родители го завели в драматичния състав на Пионерския дом във Велико Търново. Това е неговият роден град. Ръководител на състава е актьорът от Търновския театър Стефан Методиев, които го въвежда в храма на Мелпомена. И така Николай Върбанов се ориентирал към театралната професия. Приемат го в НАТФИЗ от първото кандидатстване и влиза в класа на проф. Здравко Митков. От него е научил а-то и б-то на тази професия. После му показал как да „пише изреченията” в това изкуство, т. е. как да изгражда своите роли. Благодарен е на своя учител и до днес, защото той му е дал една стабилна основа,  сформирал е неговия театрален вкус, принципите, към които да се придържа в работата.

В момента Николай Върбанов играе почти във всички постановки на Театър „София”: „Женитба”, „Роня, дъщерята на разбойника”, „Нощта на 16-и януари”, „Питър Пан”, „Ревизор”, „Парижката Света Богородица” и др. Според него особено важно е за един драматичен актьор да играе в детските постановки, защото те дават голяма свобода на актьора и го представят изцяло. Освен това детската публика е нещо великолепно. Актьорът е много доволен и е истински удовлетворен, че участва в момента в проекта „Достоевски” на проф. Иван Добчев, където играе в постановката „Бесове” на театър „Сфумато”.  

Николай Върбанов съжалява, че в България няма реален актьорски пазар. Не му харесва, че театрите извън столицата остават някак си встрани от театралния живот. Не одобрява и факта, че актьорите преди представление обикновено отиват за спектакъла „пребити”, защото трябва през деня да бъдат  на 7-8 места, пак по работа, за да си набавят някакви прилични доходи...

Уважава хората, които знаят какво искат и които се борят, за да го постигнат. Тези, които имат цел и вървят към нея. Дразни се от злобните и онези, които, вместо да си вършат работата, само „отбиват номера”. Радва се на хората, които се усмихват. В края на нашата среща актьорът Николай Върбанов сподели със слушателите на „Нощен Хоризонт”, че за един човек най-важното нещо е семейството. Думи, казани в навечерието на Коледа.

Едно предаване с преобразено студио в унисон със зимните и коледните празници, което можеше не само да се слуша, но и да се гледа. В него участваха и Дядо Коледа /сполучливо пресъздаден от Николай Върбанов/ и неговите приятели и колеги Калин Врачански, Пламен Великов, Светломир Радев и Георги Георгиев-Антика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49