Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Пламена Гетова: Театърът е светилище, нещо много интимно

Пламена Гетова
Снимка: Георги Бангиев

За актрисата Пламена Гетова големият британски драматург Харолд Пинтър казва, че е невероятна в изпълнението на ролята в неговата пиеса „Стари времена”. Дори съпругата на Харолд Пинтър, която също е актриса, не била успяла да пресъздаде онова, което той е заложил в образа. Той гледа Пламена в постановката на театър „199”. А след време й изпраща писмо, в което и благодари за това, че е успяла да усети и изиграе всичко онова, което той си е представял за този образ. За това писмо почти никой не знае, защото Пламена Гетова не обича да изтъква себе си. Смята, че няма характера за актриса, тъй като не е достатъчно амбициозна, не се бори за определена роля, а чака да я поканят.

Любовта й към театъра като че ли отключва сериалът „На всеки километър”, когато всички момичета се възхищавали от Стефан Данаилов. И тогава тя поискала да стане актриса, за да играе с него. Това се случва в действителност години по-късно в един филм. Първоначално Пламена Гетова кандидатства медицина, но я късат на изпита по биология. И става студентка в Благоевградския университет, в който има специалност за „културно-просветни дейци”. Там за първи път стъпва на професионална сцена в руската пиеса „Площадът на котвите”. След първи курс кандидатства във ВИТИЗ /сега НАТФИЗ/ и влиза в класа на проф. Гриша Островски. Той й отваря очите за театъра.

Пламена Гетова има над 100 роли в театъра. За нея е важно, че се е докоснала и до големите български, и до големите световни драматурзи Йордан Йовков, Антон Павлович Чехов, Хенрих Ибсен, Бертолт Брехт, Оскар Уайлд, Артър Милър, Фридрих Дюренмат... А какво да кажем за ролите на актрисата в киното? Незабравими остават ролите й в „Авантаж”, „Дом за нежни души” /с награди не само у нас, но и в чужбина/, „Бяла магия”, Равновесие”, „Приземяване”, „Нощем с белите коне”,„Сезонът на канарчетата”, „Една калория нежност”, „Следи в пясъка”, „Летовници”... В своя творчески път на сцената или в киното Пламена Гетова работи с големи режисьори, които оставят трайна следа в нея: Георги Дюлгеров, Леон Даниел, Красимир Спасов, Коко Азарян, Младен Киселов, Людмил Кирков, Иван Андонов...

В предаването "Нощен Хоризонт" актрисата сподели, че към всяка роля подхожда „отвън навътре”, т.е. първо търси да открие външния облик на образа в облеклото, прическата, грима, аксесоарите, реквизита, а след това чете внимателно какво пише в пиесата за нейната героиня, какво казват другите герои за нея, как нейната героиня действа в различни ситуации. И така постепенно изгражда образа. Но това понякога е за сметка и на безсънни нощи. Според Пламена Гетова както актьорът дава нещо от себе при изграждането на образа, така и ролята въздейства върху актьора и вероятно го променя.

В момента можете да гледате брилятно изработените роли на Пламена Гетова в постановките „Колко е важно да бъдеш сериозен” и „Вдигай завесата” в Театър „Българска армия”; „Корабът „Нощ” в Театър „Азарян” в НДК и в спектакъла „Тектоника на чувствата” на Сливенския театър, чиито представления са в театър „Сълза и смях”. Днес Пламена Гетова има свой таен план за бъдещето, но за него ще говори или ще го видим след година или две.

И въпреки многото роли и награди Пламена Гетова никога не се е приемала за звезда. Да, играла е много, но както тя се изразява: Просто си вършех работата! А театърът е любовна работа, както е казвал режисьорът Леон Даниел. И тя напълно е съгласна с него, защото върши всичко с любов и всеотдайност.

Актрисата много обича да чете книги, да пътува и да се запознава с нови хора. Това я радва и зарежда с енергия. Обича да се докосва и обработва земята, когато е на село, защото това я кара да се чувства свободна и щастлива.

Пламена Гетова гостува на „Нощен Хоризонт” на връх Благовещение. И ни сподели, че почита християнските празници, уважава ги и когато има нужда, влиза в храма, за да се усамоти и да помоли Всевишния за нещо обикновено и красиво. Тя вярва, че българският театър не е загубен, вярва, че в него ще има положителна промяна. Вярва също така, че реалността може да бъде и по-хубава, защото всичко зависи от самите нас. Както и животът ни, който трябва да изживеем така, че да не съжаляваме.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49