Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Радикалните игри на Molleindustria“ на Пауло Педерчини

Игрите като медия, игрите като решение, игрите като представа за бъдещето. Този поглед към игрите разкрива кураторът на изложбата „Радикалните игри на Molleindustria“на Пауло Педерчини Мартин Русков, която се открива днес в Дома на хумора и сатирата в Габрово. 

Педерчини е италианец. Прави прости и лесни игри, достъпни в интернет, които засягат актуални теми, обясни Русков: "Има игри за борбата между независимите медии и олигарсите. Игра, в която играчите взимат ролята на Силвио Берлускони, който трябва да заглуши местните независими медии, както и игра за протестите в САЩ покрай Тръмп". 

Русков преследва мечтата си да прави игри по пътя на програмирането, математиката и интерактивните разкази. Когато попада на произведенията на Педерчини, Русков си дава сметка за потенциала, който има любимата му медия:

"Аз съм защитил докторантура във Великобритания по тази тема, по конкретно „Образователни и компютърни игри“ и просто ми се иска да покажа това пътешествие, което ние двамата сме извървели по различен начин, да го представя пред публиката и по някакъв начин те да влязат в нашия свят".

Molleindustria е т.нар. „мека индустрия“, индустрията на меката сила, обясни той.

Игрите, като най-популярното изразно средство на 21 век, са истинско превъплъщение на сатирата в света на електронните игри. Авторът си поставя за цел да въвлече играчите в сериозните теми в света, в който живеем и често предпочитаме да ги дистанцираме, да ги заобиколим. Темите в игрите обхващат спектъра на съвремието като търсят решение чрез иронията и сарказма, алегорията или други похвати.

Игрите могат да ни променят, да развият хипотезите ни за сценариите на бъдещия свят, защо да не бъде много по-добър от нашия. Ключът е в нас, уверява Мартин Русков: "Има едно нещо, което игрите като медия, дават много повече от традиционните медии, с които сме свикнали и това е възможността за избор на играча, т.е. по някакъв начин те дават богатството човек да каже „Не, аз не мисля, че ще случи така, аз мисля, че ще се случи по друг начин“ и в този момент да видят как ще се развият нещата, когато те поемат инициативата. В този смисъл смятам, че игрите имат много силен образователен елемент".

Целия репортаж чуйте от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Столицата на смеха посреща 1-ви април с изложби на проф. Иван Газдов и Паоло Педерчини

Като прелюдия към първоаприлския празник, Смешната къща в Габрово представя  творби, които ще изпитат чувството за хумор в публиката. Откриването на изложбите е тази вечер.  Самостоятелна  изложба на проф. Иван Газдов - "Графикатура" , ще бъде..

публикувано на 29.03.18 в 08:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради опасност от мълнии отлагат с два дни фестивала SOFIA LIGHTS. Билетите важат

С два дни се отлага началото на фестивала за имерсивни арт инсталации SOFIA LIGHTS, който ще се проведе в парк-музей "Врана". Това съобщи пред БНР Ясен Гешев от организаторите на събитието. Фестивалът трябваше да започне днес, но заради..

публикувано на 25.07.24 в 11:18

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри...

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола -..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура..

публикувано на 16.07.24 в 12:17