Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Москва в понеделници“ на Василий Димов – роман на абсурда

Снимка: znaci-bg.com
Издателят на „Москва в понеделници“ Румяна Емануилиду го определя като роман на абсурда, защото абсурдът, според него, все още не е свършил. Става въпрос за едно отминало време, в което някои са живели, но абсурдът е в това, че продължаваме да го живеем и днес. Страшното е, че усещането и представата за свобода в този живот са подменени. Романът отговаря и на въпроса, какво се е случило с многото агенти от тайните служби, които създадоха държавите. Скрипал е само един от примерите за това, казва Емануилиду.
Дали разрушавайки Берлинската стена, превръщайки я в метафора, дали наистина разрушихме стената? Това е един многопластов роман, задаващ много въпроси и отговорите са много, защото всеки ще отговори според своето виждане по различен начин.
Романът на Василий Димов е номиниран за руския Букър през 2014 година. Какво се случва със завършилия история в Москва германски студент, вербуван от КГБ, след падането на Берлинската стена? Успява ли да се измъкне от мрежата на тайните служби и иска ли да го направи?


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.