Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се днес Скопие и Атина да подпишат историческото споразумение за името на Македония

| обновено на 17.06.18 в 10:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Историческият договор между Скопие и Атина за договореното между двете страни име на Македония се очаква да бъде подписан днес. Премиерите и външните министри на двете държави, както и високопоставени гости от Брюксел се събират за събитието в района на Преспа от гръцка страна.

Договорът ще бъде подписан в гръцкото село Псарадес от първите дипломати на Скопие и Атина Никола Димитров и Никос Кодзиас заедно с посредника от страна на ООН в спора за името Матю Нимиц в присъствието на премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас. На събитието ще бъдат също върховният представител на Евросъюза за външната политика Федерика Могерини, еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан, както и заместник-генералният секретар на ООН Розмари ди Карло. В македонската делегация ще са министрите на отбраната, европейските въпроси и вътрешните работи.

След подписването са планирани обръщения на двамата премиери, след което събитието ще се пренесе на македонска територия в Отешево, където ще има официален обяд.

Очаква се засилено полицейско присъствие в района на Псарадес и по пътищата към мястото заради готвената от гръцки опозиционни сили протестна блокада.

Населението на Македония е разделено в мнението си за споразумението с Гърция. По-голямата част от него гледа с надежда и с големи очаквания към договора. Македонците смятат, че новата европейска перспектива, която ще получи Скопие, ще отвори и икономически, и политически врати пред страната.

Българският външен министър Екатерина Захариева, която вчера разговаря с македонския си колега Никола Димитров, заяви че премиерите на Гърция и Македония имат пълната подкрепа на Европейския съюз за подписването на договора. Тя допълни, че водеща цел за България е Скопие да получи покана за преговори за присъединяване към ЕС на 26 юни и покана за НАТО на 11 юли.

От звуковия файл можете да чуете обобщение на Лъчезар Вълев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Екатерина Захариева и Никола Димитров дадоха старта на българо-македонския фестивал One love tour в Скопие.

Захариева настоява Македония да получи дата за старт на преговори за членство в ЕС

Броени часове преди утрешното историческо подписване на договора между Скопие и Атина, което е сред основните цели на българското европредседателство, българският първи дипломат поиска и ясна дата за членство на Македония в ЕС. Тя..

обновено на 16.06.18 в 18:02
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камала Харис

Камала Харис е увеличила преднината си пред Доналд Тръмп, показва проучване

Кандидатката на демократите Камала Харис води с 42% пред републиканеца Доналд Тръмп, който събира 37% подкрепа в надпреварата за президентските избори в САЩ на 5 ноември. Това сочат данни от проучване на „Ипсос“, цитирано от Ройтерс. Допитването установи,..

публикувано на 09.08.24 в 01:04

Евакуация на жители и туристи заради пожар на остров Крит

Усложнява се ситуацията с пожара на остров Крит. Наложи се акция по евакуация на местни жители и туристи. Вече са евакуирани стотици жители и туристи от шест села, засегнати от голямия пожар до град Ретимно на остров Крит. Огънят не е достигнал още до..

публикувано на 09.08.24 в 00:15
Костадин Костадинов отговаря на въпроси след края на консултациите при президента.

Кои от сегашните министри да влязат в следващия служебен кабинет? Според Костадинов нито един

Нито един министър от служебния кабинет не бива да бъде отново министър, смятат от "Възраждане". С лед консултациите при президента Румен Радев за назначаването на служебен премиер и правителство,  лидерът на партията Костадин Костадинов  отговори..

публикувано на 08.08.24 в 19:59
Българският национал по борба свободен стил Магомед Рамазанов се класира за финала на олимпийския турнир в категория до 86 килограма.

Магомед Рамазанов ще се бори за олимпийската титла

Магомед Рамазанов ще се бори за олимпийската титла в категория до 86 килограма на свободната борба в Париж след драматична победа над американеца Арън Брукс. Роденият в Дагестан състезател направи обрат и спечели с 4:3 точки.  Мачът не..

публикувано на 08.08.24 в 19:51
Снимката е илюстративна.

Евакуират туристи на остров Крит заради пожарите

Критична е ситуацията с пожарите в Гърция. Евакуират туристи на остров Крит. Запалиха се пожари и близо до границата с България. До Драма и Ксанти се разпалиха нови пожарни огнища. Горят сухи храсти и дървета, като вятърът разпалва нови огнища и..

публикувано на 08.08.24 в 19:38

Под наблюдение остава районът на пожара край селата Църварица и Илия

Районът на пожара край граничните села Църварица и Илия през целия ден, а и за предстоящата нощ, остава под наблюдение, след като се наложи да бъдат доугасени две огнища, разпалени от вятъра. Пожарът възникна в петък, обхвана над 1000 декара гори и..

публикувано на 08.08.24 в 19:31
Станислав Балабанов от ИТН след консултациите при президента.

Станислав Балабанов за консултациите: Проформа среща по конституционната процедура

Това, според нас, беше една проформа среща по отношение на спазването на конституционната процедура. Това каза пред журналисти Станислав Балабанов от "Има такъв народ" след консултациите при президента Румен Радев за назначаването на служебно..

публикувано на 08.08.24 в 19:27