Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матеуш Моравецки: Русия участва в план за дестабилизация на Европа

| обновено на 04.07.18 в 13:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия участва в план за дестабилизация на Европа. Това заяви полският премиер Матеуш Моравецки по време на дебатите за бъдещето на Стария континент в пленарната зала на Европарламента в Страсбург. Проектът "Северен поток" не е необходим на Европейския съюз, защото ще даде силни лостове за влияние върху Европа, подчерта Моравецки.

"През последните години преживяхме различни геополитически заплахи - тероризма, хибридната война, войната в Украйна, намесата във вътрешните работи на демократични държави, дори и преки нападения като атентата в Солсбъри или дестабилизацията на Сирия. Русия участва в план за дестабилизация както на централната, така и на западната част на континента. Онова, което преживя Грузия преди няколко години, показва, че действията на Русия далеч не са случайни, те са планирани. Единствената грешка на определени страни беше техният европейски избор“.

Матеуш Моравецки очерта и три визии за бъдещето на Европа с основни линии - икономическо сближаване, реакция на агресивните действия на Русия, защита на границите и вслушване в гласа на гражданите по въпросите за миграционната политика и повече социална солидарност. Това е осмият от поредицата дебати между държавни и правителствени ръководители на страни от Съюза и евродепутатите за бъдещето на Европа.

Дебатът се провежда дни след като Европейската комисия (ЕК) започна официална процедура срещу Полша заради нарушаване на принципа за независимостта на съдебната система. Причината е влезлият в сила нов закон за Върховния съд, предвиждащ намаляване на пенсионната възраст за магистрати. Според Брюксел тези мерки подкопават принципа на независимост на съдебната власт.

Наказателната процедура може да лиши Варшава от право на глас в Съвета на Европейския съюз. Мярка, която досега не е прилагана в ЕС.

Партията на премиера Матеуш Моравецки и "Право и справедливост" споделят визията на унгарския лидер Виктор Орбан за "християнска" Европа на суверенните държави. Влиянието на тези идеи се засили покрай засилването на бежанската криза на Стария континент през 2015 г.

Изказването на Моравецки се провежда в момент, когато мигрантският проблем отново стана част от дневния ред на Съюза.

На последния Европейски съвет лидерите на страните от Общността постигнаха договорка за решение на проблема, като една от идеите е доброволно създаване на контролирани центрове за мигранти на територията на Европейския съюз.

Досега своята визия за бъдещето на Стария континент представиха премиерите на Ирландия, Хърватия, Португалия, Белгия, Люксембург и Холандия, както и френският президент Еманюел Макрон.

Следващият лидер, който ще говори пред Европарламента, е гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на сесията през септември.

Снощи хиляди хора се събраха пред сградата на Върховния съд във Варшава в знак на протест срещу съдебната реформа, задължаваща навършилите 65 години съдии да се пенсионират.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вътрешният министър се срещна с участниците в шествието за безопасност на пътя

Вътрешният министър Атанас Илков се срещна с участниците в шествието, посветено на безопасността на децата на пътя и поднесе цветя на мястото, където преди близо година беше убит 15-годишният Филип Арсов. "Това ще бъде приоритет на МВР, в който ние няма да жалим ресурса, за да подобрим пътната безопасност и пътния траматизъм". Министърът каза още, че..

публикувано на 15.09.24 в 21:03

Над 280 души са загинали във Виетнам заради тайфун

Броят на загиналите във Виетнам от тайфуна "Яги" нарасна до 281 души, а 67 души все още са в неизвестност, съобщиха властите, цитирани от ДПА.  "Яги" е най-силният тайфун в Северен Виетнам от около 30 години насам. Повече от 1900 души бяха ранени, съобщи Виетнамската служба за управление на бедствията в доклад. Според службата за борба с бедствията..

публикувано на 15.09.24 в 20:51
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Направете Украйна силна и той ще преговаря

Украинските войски страдат от високи загуби поради твърде бавното пристигане на западни оръжия, за да се оборудват въоръжените ни сили както трябва, заяви президентът Володимир Зеленски в интервю пред Си Ен Ен, предаде "Ройтерс". Русия печели позиции в някои части на Източна Украйна, включително около Покровск. Превземането на транспортния..

публикувано на 15.09.24 в 20:44

Бурята "Борис" причини наводнения в Германия

Продължават проблемите с наводненията, предизвикани от обилните валежи заради бурята "Борис". Река Изар, близо до Мюнхен, излезе от коритото си.   Докато в някои части на южната германска провинция Бавария в неделя сутринта имаше кратко прекъсване на валежите, в други, като Пасау близо до австрийската граница, все още очакват покачване на нивото на..

публикувано на 15.09.24 в 20:21

Гърция засилва граничната си охрана срещу мигрантския натиск

Атина не приема решението на Германия за едностранно премахване на Шенген. Германия възстановява контрола по сухопътните си граници Нова стратегия обсъжда Гърция по отношение на мигрантския натиск след решението на германското правителство да затвори за бежанци границите от утре. На извънредно заседание в министреството по миграцията  в..

публикувано на 15.09.24 в 19:33

АПИ апелира Столичната община да въведе временна организация на бул. "България" в София

Агенцията "Пътна инфраструктура" апелира към Столичната община за въвеждане на временна организация на движение по надлеза при детелината на бул „България“ и Софийския околовръстен път, с която преминаването под моста да бъде възстановено преди началото на учебната година. През септември ще бъде пуснато движението под моста на бул. "България“ За..

публикувано на 15.09.24 в 19:09

Протести припомниха за децата, загинали при пътни инциденти

На прага на новата учебна година в различни градове на страната се организират прояви, свързани с безопасността на децата на пътя. "Ангели на пътя" организира шествие под наслов "Стоп на пътните убийства!" В София тази вечер сдружение "Ангели на пътя" организира митинг-шествие под наслов “Стоп на пътните убийства! Да пазим децата - бъдещето на..

публикувано на 15.09.24 в 18:49