Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сън за щастие" или пътят към себе си

Ирина Величкова: Киното се прави с любов и съмишленици

Деян Донков и Стефка Янорова са звездите в дебютния късометражен филм на Ирина Величкова "Сън за щастие". Представянето му е от 14.00 часа на 9 юли в Учебния киносалон на НАТФИЗ. Величкова е юрист по професия, а кинотворбата е дипломната й работа от специализацията й по режисура на игрален филм.


Твърде претенциозно е да се каже, че има философия или има философска история във филма. Има лична история по-скоро, осмисляне на това откъде си тръгнал, къде си отишъл и защо си сбъркал пътя. И това е, може би, показване как могат нещата да се случат в обратен вариант - да вървиш към себе си и да правиш това, което винаги си искал, разказа пред Радио София Ирина Величкова.

Ирина ВеличковаАвторката е категорична, че "Сън за щастие", макар и дълъг само 29 минути, е направен с много любов и всички хора, които са свързани с него по един или друг начин, са съмишленици. А бюджетът за създаването му е "нула". Затова и чрез създаването му Ирина Величкова осъзнава, че "киното се прави първо с любов и второ - със съмишленици". А другото й "откритие", за което е благодарна на актьорите, които са й повярвали и са прегърнали идеята й, е че "човек не трябва да си поставя никакви ограничения в работата".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.