Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши четвъртият майсторски клас на Анна Томова-Синтова в София

Анна Томова-Синтова
Снимка: БГНЕС

От 15 до 24 октомври в залата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ се проведе четвъртият майсторски класпо оперно пеене на голямата българска оперна певица Анна Томова-Синтова. Осем млади певци бяха сред избраните да бъдат през този период с нея. Те бяха подготвили по няколко арии, от които тя избра тези, върху които да работят. Получи се пълноценен творчески процес. Освен съвети от вокално естество нашата голяма певица разказваше за стила на композитора, за епохата, за героя, за поведението, което трябва да има един певец на сцената.

В последните два месеца имах възможност да проследя майсторските класове на три наши оперни звезди – на Веселина Кацарова в Стара Загора, на Райна Кабаиванска в Софийската опера и на Анна Томова-Синтова в музикалната академия. Кариерата и на трите е преминала на най-големите сцени, работили са с най-големите режисьори и диригенти. И трите настойчиво изискваха от младите си колеги да мислят инструментално – фразата, текста, всичко да бъде изпято сякаш се изтегля лъкът на цигулката. Без изключение и в трите случая това стъписваше певците. След неколкократни повторения при някои от тях се получаваше. Дали ще следват тези съвети? Иска ми се да вярвам, че ще продължат да работят така.

За мен беше вълнуващ и фактът, че както е редно и трите майсторски класа завършиха с концерт с оркестър, което им придаде пищност и красив тържествен финал. На 24 октомври беше гала концертът в София с оркестъра на Националната музикална академия под диригентството на Ивайло Кринчев. Студентите (наричам ги така, въпреки че някои от тях вече бяха завършили) представиха както арии, така и дуети, а на бис всички изпълниха финала на операта „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт. Тук трябва да добавя, че преди гала концерта беше връчено званието доктор хонорис кауза на НМА на проф. Павел Герджиков, който не се сдържа и също се присъедини към останалите на сцената.

Ето имената на участниците в майсторския клас: Никол Раданова, Весела Янева, Елена Петрова, Елеонора Илиева, Жана Костова, Калина Жекова, Боян Савов, Ивайло Йовчев. Никой не знае как ще продължи пътят им. Желая им от сърце да бъде дълъг и звезден. Съветите, които получиха, бяха безценни. Остава да ги осмислят и да продължат да ги следват, тъй като при някои от тях и на гала концерта старите навици надделяха. Но си струва да отделя имената на Елеонора Илиева, Жана Костова и Калина Жекова, които в пълна степен изпълниха изискванията, които постави пред тях по време на уроците г-жа Синтова. Красивите им гласове изпъкнаха и благодарение на елегантните фрази, свободата при интерпретацията и увереното сценично присъствие.  

Чуйте в звуковия файл споделеното от Анна Томова-Синтова за нейните студентски години в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура в България и остави незаличима следа в историята на нашата култура.  Самият Александър Божинов..

публикувано на 16.07.24 в 12:17

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков . Тя е сбъднатата негова мечта. Цял живот е искал да се занимава с музика. Автор на текста на песента е Дамян Дамянов. "Тук е мястото да благодаря на Надежда Захариева за невероятната възможност да изпея точно този текст на Дамян Дамянов." В избора на песен е замесен Рафи Жамакорцян, който е създал..

публикувано на 14.07.24 в 08:02

Мъдростта на потомката Райна Дамянова

Всъщност не ви казвам нищо ново. От двама дълбоки поети, нормално е поне една наследница да продължи поетичната нишка, макар и по свой самобитен начин. Това прави Райна Дамянова, дъщерята на Надежда Захариева и Дамян Дамянов, в стихосбирката "До мръкване", издадена в края на миналата година. Красиво оформена, книгата съдържа изблици от..

публикувано на 14.07.24 в 05:32
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22