Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От АБВ предлагат начин здравно неосигурените да плащат за болнични услуги

| обновено на 14.11.18 в 15:51
Снимка: БГНЕС

Българската държава е поела ангажимент здравно да осигурява редица категории високоплатени служители - адвокати, прокурори, военнослужещи, на 60% от минималната работна заплата, т.е. хора, които получават хиляди левове се осигуряват върху 350 лева. Ние предлагаме, ако българската държава има финансови средства и ако иска да ги осигурява, да ги осигурява върху редовните им доходи. Това каза в интервю за предаването "12+3" доц. Георги Кючуков, член на изпълнителното бюро на партия АВБ, които вчера излязоха с предложение за решаване на проблема със здравно неосигурените пациенти.

"Според статистическия институт 1 390 000 българи не са осигурени. Като се приспадне от тях броя на тези, които постоянно пребивават в чужбина, по данни на Министерство на здравеопазването в края на 2017 година това са 719 000. Това е един огромен контингент, като 80 на сто от него са от ромското население на страната. Няколко пъти предлагахме криминализиране на неплащането на здравните осигуровки както от страна на отделните физически лица, така и от страна на работодателите, но това не беше приемано по простата причина, че най-напред трябва да бъде криминализирана българската държава, която осигурява здравно редица категории служещи, но ги осигурява през изминалата година на 60% от минималната осигурителна вноска, а следващата ще стане 65", обясни той.

"Също така не е логично българската държава да осигурява пенсионерите и децата, които ползват най-често здравни услуги върху 350", категоричен беше доцент Кючуков, който в ефира на "Хоризонт" уточни и какво предлагат от АБВ за "неосигурените лица, които не си плащат по свое решение здравните вноски":

"Тъй като повечето от тях се водят като хора с ниски доходи, които не могат да си плащат - ние предложихме вчера на здравния министър и на социалния министър тези хора, след излизане от болнични заведения, в които безусловно им се оказва медицинска помощ, да бъдат включени по определените програми за заетост по общините и част от парите, които заработят да отиват към Здравната каса за покриване на техните вноски", каза той, както и уточни, че става дума за програми за малоимотните граждани за временната заетост, които ги ръководят общините, а също и обясни, че министрите са възприели идеята, както и обещали, че "ще проверят нормативната база и дали може да бъде осъществено това". 

"Здравното осигуряване е солидарна система, а не може част от българското население да не бъде солидарно, а да ползва солидарно услугите", подчерта доц. Георги Кючуков.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

обновено на 19.05.24 в 21:06

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района по-рано днес причиниха гибелта на 11 мирни жители. Украинският генерален щаб съобщава за боеве и в..

публикувано на 19.05.24 в 20:19

Турска делегация разгледа новия затвор в Самораново

Турска делегация, предвождана от Юмер Ербиз, съдия докладчик в Главна дирекция на затворите и пробацията към Министерство на правосъдието в Република Турция, e посетила  новоизграждащия се затворнически комплекс край дупнишкото с. Самораново. Това съобщава на сайта си Министерството на правосъдието, където са имали среща с турската група...

публикувано на 19.05.24 в 19:30

Бдение със свещи на кюстендилския пл."Велбъжд" за жертвите на ХИВ/СПИН

С бдение със свещи на кюстендилские пл."Велбъжд" тази вечер ще  бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатори са РЗИ  в партньорство с организацията на Българския младежки Червен кръст, Общината, Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ и Професионалната гимназия по икономика..

публикувано на 19.05.24 в 19:00
Бени Ганц

Бени Ганц с ултиматум към правителството на Нетаняху

Израелските лидери влязоха в открити пререкания за целите на войната в Ивицата Газа и бъдещото управление на палестинския анклав, предава "Ройтерс" На фона на нестихващи протести за освобождаване на заложниците чрез компромис с "Хамас" един от партньорите на Бенямин Нетаняху във военния кабинет - Бени Ганц, постави ултиматум на премиера да изготви в..

публикувано на 19.05.24 в 18:24

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър, съобщиха от най-голямото висше учебно заведение на острова. Проектът „Иновативни решения в..

публикувано на 19.05.24 в 18:07

Сводката на КАТ: 37 шофьори с алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 17 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи,..

публикувано на 19.05.24 в 17:24