Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шерко Фатах: Литературата трябва да третира социални теми, да задълбочава познанията

Снимка: Jens Oellermann/Paradox
Днес отново Радиопремница гостува и излъчва от Софийския международен литературен фестивал.
Както знаем, фокус на литературното събитие са автори и произведения от Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн.

Събеседник в изнесеното радиостудио е Шерко Фатах (Германия). Той е роден през 1964 г. в Източен Берлин в семейството на иракски кюрд и германка. Израства в ГДР, а през 1975 г., заедно с родителите си, емигрира през Виена в Западен Берлин. Следва философия и история на изкуството. За прозата си е получил многобройни отличия, сред които Голямата награда за изкуство на Берлинската академия на изкуствата, наградата „Аделберт фон Шамисо“ през 2015 г., както и литературната награда „Аспекти“ за романа си „Im Grenzland“. Номиниран е многократно за наградата на Лайпцигския панаир на книгата. Неговият роман „Като бяло петно на картата“ е познат и на читателите в България.

Винаги се въодушевявам на такива места и събития, като панаир на книгата и литературен фестивал – сподели пред Радио София Шерко Фатах. – Радвам се, че съм тук, в София.

Той отбелязва, че го вълнуват социалните теми, които са отразени и в книгите – срещата между Изтока и Запада, (интерес, обусловен и от произхода му), както и връзката между политиката и живота. Израснал е в ГДР, когато баща му се е дошъл като студент, бил е „нещо екзотично“, но не е загубил правото да пътува, дори и след като се оженва. Не е можел да разказва какво вижда, пътувайки, може би донякъде и това го е насочило към писателския труд – да разказва, до споделя. Баща ми не е членувал в партия, не се е занимавал с политика, интересувала го е съдбата на кюрдите…

Тази вечер (19 ч.) Шерко Фатах ще има среща с читатели на тема Социалната травма: преди и след словото. В дискусията ще участва психиатъра Румен Петров, а модератор е Марин Бодаков.

Една от важните функции на литературата е преработката на социалните травми. Това се отнася за разказване въобще. – смята Шерко Фатах. - Споделяйки ги, ние по-лесно ги преодоляваме. При по-силни преживявания, разговорната терапия е важна при преживяването.

Освен това литературата трябва да занимава, да задълбочава познанията на читателя.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Шерко Фатах.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.