Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джим Робинсън: Ф-16 е най-модерният изтребител в конкурса на България

Джим Робинсън, водещата Диана Янкулова (вдясно) и преводачката Марина Арнаудова в студио на „Хоризонт“.

Ф-16 е най-модерният в конкурса на България за нов изтребител и има доказани бойни способности от над 40 години, заяви днес пред БНР Джим Робинсън от „Локхийд Мартин“ – американската компания, производител на самолетите.

„За нас е много важна офертата в България и сме положително настроени към сключването на договор и офертата“, каза той в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ в деня, когато българското правителство реши да поиска от парламента мандат за водене на преговори за придобиване на американски изтребители.

България е предвидила 1,8 млрд. лв. за 8 изтребителя, като първите два трябва да бъдат доставени до 2 години след сключването на договора.

„Подробности за програмата и цената ще се уточнят в преговорите между българското правителство и това на САЩ. „Локхийд Мартин“ е готова да работи с правителството на САЩ, за да отговорим на изискванията на българските ВВС“, каза Робинсън. Той мениджър в US компанията за международното бизнес развитие на Ф-16 блок 70, какъвто се предлага на България

Робинсън отхвърли твърдения на критици, че Ф-16 блок 70 е толкова модерен, защото съществува само като проект на хартия.

„Те не са прави. Обновената версия на Ф-16, наричана Ви (F-16V), в момента лети в Азия, а много от нашите клиенти, които използват Ф-16, използват и Ви. Той има радар, компютри за мисии и модерна пилотска кабина, като Ф-16 блок 70 за България. От производствената линия за Ф-16 са излезли хиляди изтребители, а сега тя е преместена в много модерна база в Южна Каролина и ние ще започнем производството на тези самолети през 2019 г.“, каза той.

Робинсън отказа да коментира възможности за намаляване на цената, но посочи, че „тази оферта е цялостен пакет“. 

„Това включва не само самите изтребители, а и военно оборудване, оръжия „въздух-въздух“ и „въздух-земя“, системи за насочване, помощно оборудване, обучение на пилоти, на хора от поддръжката. Когато пристигна Ф-16 в България, българските ВВС ще бъдат готови да управляват Ф-16 веднага“, обясни мениджърът.

Според него правителствата трябва да обсъдят варианти за изключване на нещо от пакета, ако той излиза извън цената.

„Ф-16 са най-добрата възможност от гледна точка на комбинацията бойни възможности и цена и са с най-ниска цена за България за целия жизнен цикъл на тези изтребители. Той е 50% по-дълъг от жизнения цикъл на някои наши конкуренти. Те ще се поддържат тук в България с ниски разходи“, посочи Робинсън.

Той допусна, че в бъдеще, ако се наложи, може да бъде модернизиран и удължен ресурсът на Ф-16 от 12 000 летателни часа с нови технологии, които са използвани в най-новия самолет на „Локхийд Мартин“ Ф-35 и стелт-изтребителя Ф-22

На въпрос за офсетната програма Робинсън каза, че „Локхийд Мартин“ е поела ангажимент да участва в производство в България с българския военно-промишлен комплекс. „Имаме доказана история по света с такива ангажименти. Веднага ще започнем да търсим възможности за участие, ако договорът бъде одобрен“.

Той посочи, че това би довело до откриване на нови работни места в България, но бе предпазлив за детайлите, тъй като възможностите се проучват.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Правителството предлага на НС да одобри преговори със САЩ за покупка на Ф-16

След като  обсъди доклада на Министерството на отбраната, който препоръчва преговори за  американските самолети,  правителството реши днес да предложи на Народното събрание да одобри воденето на преговори със САЩ за покупка на изтребители Ф-16...

обновено на 09.01.19 в 15:44
ВИЖТЕ ОЩЕ
Спасители работят на мястото на нощна атака с дрон срещу жилищна сграда в Харков, 4 април 2024 г.

Нов руски ракетен обстрел в Харков

Тази нощ източният украински град Харков отново беше подложен на руски ракетен обстрел. Чули са се силни експлозии, има двама леко ранени при счупването на стъкла на четири жилищни сгради, съобщи кметът Игор Терехов. А в руската Смоленска област е..

публикувано на 24.04.24 в 08:17
Ярослав Димитров

РИК - Плевен се готви за изборите

РИК в 15 МИР – Плевен започна своята работа по организацията и подготовката на изборите на 9 юни. Очакваме близо 400 секционни комисии да има на територията на област Плевен, каза пред БНР председателят на РИК Ярослав Димитров. "Имаме..

публикувано на 24.04.24 в 08:01

Студенти правят симулация на парламентарен вот, учат се на политика

Студенти от организацията "България на младите" правят симулация на парламентарен вот. Миналата година те демонстрираха интерактивен модел за пресъздаване на държавната власт, озаглавен "Модел Република България", като пресъздадоха и водене на..

публикувано на 24.04.24 в 07:53
Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич

Еврокомисар зове за възстановяване на финансирането на Агенцията на ООН за бежанците

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич призова за възстановяване на финансирането за Агенцията на ООН за бежанците. "Предвид хуманитарната катастрофа, финансирането на агенцията е застраховка живот за палестинските бежанци", написа..

публикувано на 24.04.24 в 07:48

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34

Тристранката се събира за парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от..

публикувано на 24.04.24 в 07:28

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 05:27