Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Общоевропейската идея укрепва след всяка преодоляна криза

Светослав Терзиев
Снимка: БГНЕС

На изборите през май за Европарламент ще има политически сблъсък между две гледни точки, какъвто не е имало от много време, за първи път състезанието ще бъде между проевропейски и антиевропейски партии, каза днес пред БНР журналистът Светослав Терзиев.

Коментирайки в предаването „Нещо повече“ на „Хоризонт“ писмото на известни интелектуалци, че трябва да се сражаваме за идеята за обединена Европа, иначе следва разрушение“, той каза, че манифестът е сигнал за загниването на политическата класа, която толкова се износи, че вече не е в състояние да поддържа идеи, които са общоприети.

Според журналиста от в. „Сега“ писмото, подкрепено от писателите нобелови лауреати Светлана Алексиевич, Марио Варгас Льоса, Елфриде Йелинек и Орхан Памук, френският философ Бернар-Анри Леви и Милан Кундера и Салман Рушди, не е закъсняло. Те призовават за битка срещу популизма, като посочват, че Европа е атакувана от фалшиви пророци, изоставена от два големи съюзника, които през последния век на два пъти я спасиха от самоунищожение - Великобритания и САЩ.

„То е част от продължаващата борбата и включването на повече хора в нея е много важно, тъй като апатията ще позволи на малки, но много кресливи групи да надделеят“, каза Терзиев.

Според него Европа е конструкция, която се развива и се доизгражда от криза в криза.

„Укрепването на европейската идея, която в някаква степен е и федералистка или конфедералистка по-скоро, идва след всяка криза, която тя успява да преодолее. Европа успява да се консолидира винаги след такива изпитания. Сегашната тенденция за допълнително сближаване на Франция и Германия има точно това за цел - да даде импулс за ново укрепване на координираната политика“, каза Терзиев.

Той посочи, че общоевропейската идея е най-хубавото нещо, което се е случило след Втората световна война на този континент, защото вече 70 години изключи възможността за нова война на него. Помирението на Франция и Германия е в основата ѝ.

По думите му е много важно да се укрепи това ядро, защото и във Франция и в Германия националистите набират скорост. „Във Франция повече, но и в Германия – твърдо осезаемо. Германският национализъм е може би най-опасният, ако изобщо се възроди. Опитите за неговото възраждане са заплаха за цяла Европа“, каза той.

Според него Европа е имала тежки изпитания, когато се е разраствал национализма.

„Национализмът, който се представя като патриотизъм, за да е по-приемлив, означава затваряне в себе си, но води до отрицание на чуждото, на другите. И поражда егоизъм.
Общоевропейската идея е отрицание на национализма и следствие от двете огромни трагедии в Европа – двете световни войни, които доказаха, че от национализъм не може да се очаква друго освен разрушение“, каза Терзиев.

Според него „и нашите така наречени патриоти, които са склонни да залитат по национализма, трябва да бъдат държани под око, защото и те могат да направят много големи бели“.

По повод днешното искането на британския премиер Тереза Мей за предоговаряне на сделката за Брекзит Терзиев каза, че „тя отдавна е готова за предоговаряне, но ЕС не е готов за такова предоговаряне“.

„Ако Мей не успее да се пребори със съпротивата в своята партия и в опозицията, просто ще се стигне до положение, че няма споразумение. И ще се търси удължаване на срока, за да има някакво вътрешно вразумяване във Великобритания или пък напускане без споразумение“, каза журналистът.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на детското театрално творчество започва във Велико Търново

Над 300 млади артисти от цяла България се събират във Велико Търново за 18-то издание на фестивала на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". От днес до неделя те ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов". Спектаклите са с вход свободен. 18 спектакъла на детски и юношески театрални школи и..

публикувано на 19.04.24 в 10:16

Борисов: Дали ще работим с ПП-ДБ след изборите зависи от тяхното поведение

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента възможността след изборите да работят заедно с ПП-ДБ.  Той подчерта, че това зависи изцяло от тяхното поведение. Борислав не коментира казуса с предложението Даниел Митов да заеме поста на служебен външен министър. Очаквайте подробности!

публикувано на 19.04.24 в 10:15
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев със служебния премиер Димитър Главчев на..

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е просто чудо. Това реално показва резултата от къртовския, упорит и съвестния труд на българския..

публикувано на 19.04.24 в 09:53
Росен Желязков

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги, кръгли маси с журналисти и външни лица да се случват само с мотивирани искания на председателя на..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна сдържаност от всички страни, като подчертава, че ядрените съоръжения никога не трябва да бъдат мишена във..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Отмениха ограниченията за полети до няколко града в Иран

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран. Тази сутрин иранската противовъздушната отбрана е свалила три дрона над град Исфахан. В резултат на съобщенията за израелския удар..

публикувано на 19.04.24 в 09:39