Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Общоевропейската идея укрепва след всяка преодоляна криза

Светослав Терзиев
Снимка: БГНЕС

На изборите през май за Европарламент ще има политически сблъсък между две гледни точки, какъвто не е имало от много време, за първи път състезанието ще бъде между проевропейски и антиевропейски партии, каза днес пред БНР журналистът Светослав Терзиев.

Коментирайки в предаването „Нещо повече“ на „Хоризонт“ писмото на известни интелектуалци, че трябва да се сражаваме за идеята за обединена Европа, иначе следва разрушение“, той каза, че манифестът е сигнал за загниването на политическата класа, която толкова се износи, че вече не е в състояние да поддържа идеи, които са общоприети.

Според журналиста от в. „Сега“ писмото, подкрепено от писателите нобелови лауреати Светлана Алексиевич, Марио Варгас Льоса, Елфриде Йелинек и Орхан Памук, френският философ Бернар-Анри Леви и Милан Кундера и Салман Рушди, не е закъсняло. Те призовават за битка срещу популизма, като посочват, че Европа е атакувана от фалшиви пророци, изоставена от два големи съюзника, които през последния век на два пъти я спасиха от самоунищожение - Великобритания и САЩ.

„То е част от продължаващата борбата и включването на повече хора в нея е много важно, тъй като апатията ще позволи на малки, но много кресливи групи да надделеят“, каза Терзиев.

Според него Европа е конструкция, която се развива и се доизгражда от криза в криза.

„Укрепването на европейската идея, която в някаква степен е и федералистка или конфедералистка по-скоро, идва след всяка криза, която тя успява да преодолее. Европа успява да се консолидира винаги след такива изпитания. Сегашната тенденция за допълнително сближаване на Франция и Германия има точно това за цел - да даде импулс за ново укрепване на координираната политика“, каза Терзиев.

Той посочи, че общоевропейската идея е най-хубавото нещо, което се е случило след Втората световна война на този континент, защото вече 70 години изключи възможността за нова война на него. Помирението на Франция и Германия е в основата ѝ.

По думите му е много важно да се укрепи това ядро, защото и във Франция и в Германия националистите набират скорост. „Във Франция повече, но и в Германия – твърдо осезаемо. Германският национализъм е може би най-опасният, ако изобщо се възроди. Опитите за неговото възраждане са заплаха за цяла Европа“, каза той.

Според него Европа е имала тежки изпитания, когато се е разраствал национализма.

„Национализмът, който се представя като патриотизъм, за да е по-приемлив, означава затваряне в себе си, но води до отрицание на чуждото, на другите. И поражда егоизъм.
Общоевропейската идея е отрицание на национализма и следствие от двете огромни трагедии в Европа – двете световни войни, които доказаха, че от национализъм не може да се очаква друго освен разрушение“, каза Терзиев.

Според него „и нашите така наречени патриоти, които са склонни да залитат по национализма, трябва да бъдат държани под око, защото и те могат да направят много големи бели“.

По повод днешното искането на британския премиер Тереза Мей за предоговаряне на сделката за Брекзит Терзиев каза, че „тя отдавна е готова за предоговаряне, но ЕС не е готов за такова предоговаряне“.

„Ако Мей не успее да се пребори със съпротивата в своята партия и в опозицията, просто ще се стигне до положение, че няма споразумение. И ще се търси удължаване на срока, за да има някакво вътрешно вразумяване във Великобритания или пък напускане без споразумение“, каза журналистът.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.