Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ганчев, Интернет общество - България:

В лицето на Комисията за защита на личните данни се появява нов медиен регулатор

Снимка: БГНЕС

Появява се нов медиен регулатор в лицето на Комисията за защита на личните данни, която придобива правомощия да контролира медии, което противоречи в някаква степен на нейния смисъл. Това каза в предаването "Преди всички" Димитър Ганчев от Интернет общество - България след връчването на антинаградите „Големия Брат“ за 2019 г. 

В раздел „Държавна организация“ тазгодишният приз е за Народното събрание заради гласувания неотдавна Закон за личните данни. Тогава се въведоха специални критерии за журналисти и медии, които те трябва да спазват именно с цел да не се нарушават личните данни на хората.

„Това е една от причините да получи наградата, защото просто го гласува без никакви дебати, с изключително слабо присъствие в залата, приемайки на доверие това, което му е предложено като текст“, коментира Димитър Ганчев. 

Ганчев прогнозира, че опасявайки се да не нарушат някой от десетте разписани критерия, журналистите ще си налагат автоцензура заради драстичните глоби. "Рискът е изключително сериозен. Точките, по които могат да бъдат атакувани, не са малко - те са цели десет", отбеляза той.

Текстовете са обтекаеми, пожелателни и подлежат на тълкуване, посочи в анализа си Ганчев. „Това е проблемът на текстовете – ако позволяват на институциите да ги прилагат по усмотрение."

Ганчев даде пример как КЗЛД ще трябва да прилага по усмотрение преценката за това доколко законосъобразно журналистите са се сдобили с данните за техните разследвания. „Това, само по себе си, е спирачка пред техните разследвания, защото журналистите ще трябва, без да са минали през съд, да преценяват законосъобразност“, посочи той.

Димитър Ганчев смята, че поради неяснотата на текстовете журналистите, медиите и юрисконсултите ще предпочитат да заемат сигурната страна и да не поемат рискове.

Антинаградите Big Brother се връчват от Фондация „Програма Достъп до Информация“ и Интернет общество - България.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нискотарифна авиокомпания базира нов самолет на летище "София"

Една от нискотарифните авиокомпания у нас базира нов самолет на летище "София", който ще лети до 5 нови европейски дестинации през лятото. Инвестицията за страната ни е около 100 милиона евро, посочиха от столичния аеропорт. Нискотарифната компания, отбелязвана като номер едно у нас от концесионера на летище "София" - "Софкънект", ще оперира..

публикувано на 08.05.24 в 16:00

Почина Райна Вълчева, бивш зам. главен редактор на в. "Труд"

На 5 май е починала Райна Вълчева, бивш първи заместник главен редактор на в. "Труд", съобщиха от семейството за "Хоризонт". Поклонението ще е в петък в Централните софийски гробища.

публикувано на 08.05.24 в 15:51
Руско самоходно оръдие на неуточнена бойна позиция, 18 май 2023 г.

Русия е превзела две села в Украйна

Руските сили са превзели село Кисливка в украинската Харковска област и село Новокалинове в Донецка област, твърди руското министерство на отбраната. В изявление се признава за нанесените тази нощ удари по военни и енергийни съоръжения в Украйна с дронове и ракети. "След кратко затишие се очаква Русия да продължи с масираните удари",..

публикувано на 08.05.24 в 15:44

ЕК иска от Х информация за намаляване на ресурси за модериране на съдържание

Европейската комисия поиска от платформата X (бивша Туитър) повече информация за намаляването на ресурсите за модериране на съдържанието и на дейностите в тази сфера. Искането е по Акта за цифровите услуги. Комисията иска също сведения за оценката на риска, извършена от Х за прилагането на инструментите на генеративния изкуствен интелект в..

публикувано на 08.05.24 в 15:37
Златоград

Тодор Батков-младши е втори в листата на ГЕРБ в Смолян

Истински избори в България отдавна няма, всичко е превърнато в технология на изборите, смятат родопчани, които на предстоящите предсрочни парламентарни избори ще изпратят в 50-тото Народно събрание  от 22-ри избирателен район общо четирима депутати. Как приемат последните политически събития хората от Смолянско, промени ли се животът им и какво..

публикувано на 08.05.24 в 15:22
Снимката е илюстративна

САЩ спрели доставка на оръжие за Израел заради офанзивата в Рафах

Съединените щати са спрели доставката на оръжия за Израел миналата седмица в отговор на очакваната офанзива в Рафах. Това е заявил пред Ройтерс високопоставен американски служител, пожелал анонимност. Белият дом и Пентагонът отказаха коментар. За първи път след атаката на палестинската групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври Вашингтон..

публикувано на 08.05.24 в 15:11
Димитър Главчев в МС.

Предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл". Това обяви самият Главчев в началото на заседанието на кабинета. Проверката е възложена на НАП и Агенция "Митници". Пред министрите Главчев обяви, че от утре започва и изплащането на помощите в размер на близо 300 милиона лева на 51 000 земеделски..

публикувано на 08.05.24 в 15:09