Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 24 февруари - 3 март

12
Том Балърд и Даниеле Нарди

Драматичен развой на зимната експедиция на Нанга Парбат. След като прекараха дълго време в Базовия лагер в очакване на подходящи метеоторологични условия, в края на миналата седмица италианецът Даниеле Нарди и британецът Том Балърд поеха нагоре по реброто Мъмери и вече 7 дни няма вест от тях.

На 22 февруари двамата се чуват за последно с Базовия лагер. На следващия ден стигат вече Лагер 3 (5700 м) и установяват Лагер 4 (на около 6000 м). На 24 февруари Нарди съобщава на съпругата си в Италия, че се намират в порталедже на 6000 м. Преди това са достигнали 6130 м височина.

Междувременно, напрежението между двете ядрени държави Индия и Пакистан ексалира. Пакистан, в чиято северна част се намира Нанга Парбат, затваря въздушното си пространство, но след намесата на италианския посланик в Исламабад Стефано Понтекорво, разрешава спасителен хеликоптер да започне издирването на двамата изчезнали алпинисти.

На 28 февруари са извършени два полета до 7000 м височина. Забелязана е единствено палатка, за която се предполага, че е на Нарди и Балърд - тя, обаче, е на 5500 м, затрупана със сняг, а в района има следи от лавина. Има различни хипотези какво се е случило - една от тях е, че е била свлечена 200 м надолу от Лагер 3 или че просто не е тяхната палатка, защото е встрани от маршрута.

Али Садпара

По земя също се провежда издирване - опитният алпинист Али Садпара, заедно с още двама пакистанци, почти стигат Лагер 1, но се връщат в Базовия лагер, без да открият каквато и да е следа от изчезналите алпинисти. Същия ден следобеда от Базовия лагер заснемат лавина, спускаща се по реброто Мъмери.

В петър бюрократични пречки забавят полета на хеликоптер и макар въпросът да е уреден своевременно, влошаване на времето така и не позволява спасителната акция да бъде подновена.

Заради опасността от лавини, участниците в руско-казахстанско-киргизката експедиция на К2 се отказва от първоначалните си намерения да се включи в спасителната операция и обявява, че в следващите дни ще направи последен опит да осъществи целта, за която е в Каракорум. По-рано през седмицата трима от участниците (Роман Абилдаев, Константин Шепелин и Илдар Габасов) прекратяват участието си (на първите двама им е изтекъл отпускът, а третият се отказва по здравословни причини), Лагер 2 е напълно разрушен от снеговете.


Алекс Чикон

Другият екип на К2, оглавен от испанеца Алекс Чикон (преди изчезването на Нарди и Балърд Чикон стига до Лагер 2 (6650 м) и прекарва там две нощи, но заради бурни ветрове и температури от минус 40 градуда се връща в Базовия лагер на К2), изчаква (на 1 и 2 март) да бъде отведен с хеликоптер към Базовия лагер на Нанга Парбат, за да се включи в издирването на Нарди и Балърд. Чикон и още трима души, сред които и лекар, планират да стигнат Лагер 1 и от там да управляват дронове, които да издирват изчезналите алпинисти.

Френската алпинистка Елизабет Револ също е в постоянен контакт с организаторите на спасителната акция, за да помага със своя опит.

Съботният ден минава в чакане. В неделя (3 март), в седмия ден от изчезването на Нарди и Балърд, хеликоптер успява да излети към Базовия лагер на К2, за да отведе Чикон и още трима души, които да се включат в издирването. Времето на Нанга Парбат, обаче, е неподходящо и хеликоптерът се връща обратно.

Междувременно, на К2 започва последният опит за зимно изкачване на руско-казахстанско-киргизката експедиция. Целта за днес е да достигнат Лагер 1.


24-годишен полски алпинист загина на Монблан в сряда сутринта (27 февруари), на 2200 м височина. Младият мъж бил в състава на руско-полска група, водена от Денис Урубко. На 25 февруари са изкачили върха. На слизане полският алпинист ускорил темпото, подхлъзнал се и паднал от 300 м височина.


Джулиън Занкър

Миналата неделя (24 февруари), при инцидент на Северната стена на Айгер е загинал Джулиън Занкър (Julian Zanker) - талантлив катерач и алпинист, практикуващ също парапланеризъм и бейджъмпинг. Това съобщи германският катерач Томас Хубер, който през 2017 г. изкачва със Занкер и Щефан Зигръст (Stephan Siegrist) северозапдната стена на Серо Кищвар в Хималаите.





Божидар Антонов на финала

За щастие, новините от нашата страна са далеч по-позитивни:

Планинският бегач Божидар Антонов осъществи най-бързото зимно преминаване по маршрута Ком-Емине - 9 дни, 4 часа, 51 мин. Антонов финишира в сряда по обед след 9 денонощия бягане по близо 600-километровия маршрут. Той се придвижваше сам, без ски, като в определени участъци го подпомагаха негови приятели. По пътя мина през снежна буря, участъци със силно намалена видимост и сняг до кръста. Подробности очакваме идната седмица, след като Божидар Антонов си почине след 9-те денонощия почти безсънно бягане в зимни условия в планината.


Божана Чалъкова спечели състезанието First Track в Шандолин, Швейцария, в категорията "сноуборд жени".


Състезанието в Денвър

В края на миналата семдица в Денвър, Колорадо се проведе последният етап от Световната купа по ледено катерене. При мъжете в дисциплината „трудност“ победи пвейцарецът Яник Глетхард, а фаворитът Николай Кузовлев от Русия остана втори, но пък зае първото място в „скоростта“. При жените и в двете дисциплини победи сънародничката му Мария Толоконина.

Женската експедиция на езерото Байкал

Испанската женска експедиция, водена от 54-годишната алпинистка Чус Лаго, завърши пътуването си през езерото Байкал. В продължение на 24 дни Чус Лаго, Вероника Ромеро и Росио Гарсия прекосиха най-старото езеро на планетата, което е и най-голямото находище на прясна вода, за да обърнат внимание върху последиците от климатичните промени. Те преживяха виелици и температури, достигащи минус 50 градуса. Трите жени спяха в палатки върху леда, без да излизат на брега и теглиха шейни с по 80 кг багаж по 640-километровия маршрут.


Стефано Гизолфи

Във вторник (26 февруари) Стефано Гизолфи направи първото повторение на „Queen Line“ 9b в Арко, Италия, считан за най-трудния маршрут в спортното катерене в Италия. Първото преминаване е на чешкия катерач Адам Ондра през 2017 г.

В началото на декември 25-годишният италианец премина маршрута Perfecto Mundo, в Маргалеф, Испания и стана четвъртият човек в историята с 9b+ след Адам Ондра, Крис Шарма и Алекс Мегос.


Снимка

Два екипа алпинисти преминаха маршрута Касин по реброто Уокър на северната стена на Гран Жорас в рамките на един ден.

През 1938 г. италианските алпинист Рикардо Касин, Уго Тицони и Луиджи Еспозито изкачват за първи път върха, висок 4208 м, което им отнема повече от 3 денонощия. 1200-метровият маршрут е наречен по-късно на името на Рикардо Касин.

Първото зимно изкачване е на Валтер Бонати и Косимо Запели (25-30 януари 1963 г.).

През 1993 г. британецът Стиви Хейстън (Stevie Haston) успява да направи първо зимно изкачване в рамките на 1 ден (8 часа).

На 19 февруари тази година пък маршрутът е преминат от трима французи (Sébastien Ratel, Benjamin Védrines, Léo Billon), а няколко часа по-късно и от швейцарката Caro North и аржентинеца Карлос Молина.


Алекс Хонълд

Филмът “Free Solo” получи Оскар в категорията документално кино. Лентата, режисирана от Джими Чин и Чай Васарели, показва как американският катерач Алекс Хонълд преминава сам и без осигуряване маршрута “Freerider” на скалния монолит Ел Капитан. Българските зрители могат да го видят на 3 март вечерта, по National Geographic, както и в рамките на София Филм Фест.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Килиан Мбапе

ПСЖ е на малка крачка от титлата във Франция

Пари Сен Жермен победи като гост Лориен с 4:1 и е съвсем близо до нова титла във френското първенство 4 кръга преди края. От нея го делят две точки, реално една, заради много по-добрата си голова разлика от втория Монако. Монегаските отложиха малко развръзката с победа у дома си с 1:0 над Лил, но изостават с 11 точки от лидера. В друга среща от 29-ия..

публикувано на 25.04.24 в 06:56
Аталанта

Аталанта продължава успешно на няколко фронта

Отборът на Аталанта продължава с отличното си представяне на няколко фронта. След като отстрани Ливърпул в Лига Европа, тимът на Джан Пиеро Гасперини се класира на финала за Купата на Италия.  Аталанта отстрани Фиорентина в полуфиналите, след като победи в реванша у дома си с 4:1. В първата среща флорентинци спечелиха с 1:0, но това за тях се оказа..

публикувано на 25.04.24 в 06:39
Евертън - Ливърпул

Евертън спря Ливърпул за титлата в Англия

Евертън преустанови почти всички надежди на градския си съперник Ливърпул за титлата в Англия, след като „карамелите“ спечелиха заслужено с 2:0  в отложен мач от 29-ия кръг. Успехът на практика, но не и на теория, подпечата спасяването на „карамелите“ в елита, докато „червените“ имат все по-малко шансове да стигнат до златните медали. Големите герои за..

публикувано на 25.04.24 в 06:16
Кевин Пенев и Здравко Куртев (треньор)

Гимнастиците ни не успяха да се класират за финалите на Европейското

Българските състезатели не успяха да се класират за финалите на отделните уреди на Европейското първенство по спортна гимнастика в италианския град Римини. Най-предно място в пресявките намериха Кевин Пенев, който е 18-и на земя, и Даниел Трифонов с 19-а позиция на прескок. Само първите осем от всеки уред продължават в борбата за отличията. На земна..

публикувано на 25.04.24 в 06:06

Рами Киуан донесе 11-тия медал на България на европейското по бокс

Рами Киуан закри по перфектен начин за България днешния ден на Европейското първенство по бокс в Белград. В категория до 75 килограма националът ни надделя над Михал Ярлински (Полша) и се класира за полуфиналите в сръбската столица. Така българинът донесе 11-ти медал за страната ни, гарантирайки си минимум бронз. Под наставленията на Жоел Арате,..

публикувано на 24.04.24 в 21:19

Лудогорец обезсмисли реванша с Хебър за Купата

Лудогорец победи лесно с 4:0 у дома Хебър в първи полуфинален двубой от турнира за купата на България.  Носителят на трофея от миналия сезон успя да вземе аванс в резултата още в четвъртата минута на мача. Франсиско Гомес центрира и топката достигна до Рик Джонатан и той откри резултата с точен изстрел във вратата на гостите.   Четири минути след това..

публикувано на 24.04.24 в 20:53

Баскетболистките на Берое драматично спечелиха титлата

Берое Стара Загора завоюва титлата в женската А група за четвърти пореден и общо шести път в своята история. Настоящите шампионки оцеляха срещу Монтана 2003 с 67:66 в петата решителна среща, изиграна в зала „Общинска“. Двата тима сътвориха драма, спираща дъха, но във финалните акорди баскетболистките на Албена Хубенова изстрадаха ценния триумф и..

публикувано на 24.04.24 в 20:35