Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Романът "Нови хора" на царския съветник Любомир Лулчев излиза отново 82 години след първото му отпечатване

Това е единствената книга, която Лулчев пише преди познанството си с Петър Дънов

Фрагмент от корицата на изданието от 1937 г.
Снимка: https://petardanov.com

Романът „Нови хора“ излиза за първи път 82 години след първото си отпечатване през 1937 г. Той е на една от най-мистериозните исторически фигури в историята на България в първата половина на XX век - Любомир Лулчев – таен духовен съветник на Цар Борис III и последовател на Петър Дънов.

Даниел Капсъзов, който е от рода на Лулчев, посочи, че за него се знае много малко. Включително в неговото семейство не се е говорело за Лулчев – това е била тема табу.

„За да не ни последва вълната на реваншизма на комунизма, за него не се говореше“.

Капсъзов разказа, че Любомир Лулчев е бил осъден на смърт и неговата смъртна присъда е изпълнена от Народния съд, въпреки че няма никакви доказателства за негова дейност като враг на народа, а точно обратното.

„За мен той е огромен българин. За съжаление, много малко знаехме за него“, добави той.

„Това е единствената книга, която Любомир Лулчев е написал преди да се познава с Петър Дънов и да е под влияние на Бялото братство. Заради това на мен ми се стори, че книгата ще бъде много интересна. Прочетох я и я предоставих на роднините на Лулчев. Обединихме се около идеята, че тази книга трябва да види бял свят“, разказа Росица Букова.

Редакторът на новото издание на „Нови хора“ Спаска Миховска добави:

„Проблемите в романа са свързани не толкова с неговата дейност като таен съветник на царя, колкото с предстоящата му връзка с учителя Петър Дънов. Неговите ясновидски качества и на духовно просветлен човек, които действително са съществували и които 3 години след написването на романа го завеждат при учителя Дънов, показват, че в него този дух на търсенето на новото е съществувал, когато той е обмислял романа. Макар че в романа нищо не се споменава за Дънов и учението му, то качествата и идеите, с които са надарени някои от героите в романа, водят точно в тази посока“.

Романът „Нови хора“ описва цялостния обществено-политически живот на България в тази епоха – в началото на XX век.

Книгата няма да се разпространява в книжарниците, може да се закупи само онлайн. Представянето ѝ ще бъде утре от 18 часа.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екопътеката край Царевец крие любопитни истории

Ще се разходим по един атрактивен маршрут с живописна природа и любопитна история. Това е екопътеката до скалните рисунки в мездренското село Царевец. Графитите в пещерите във варовиковия венец край селото са множество надписи и изображения, издълбани върху камъка между 16 и 19 век. Те са интересно историческо свидетелство, което все още не е..

публикувано на 12.05.24 в 08:40

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи. Според преданията, девойката е водила съпротивата на местните хора при завладяването на планината от османските турци и от кръвта й са израснали красивите пролетни цветя. Момичето е описвано с дълга руса коса и бяла роба, което води бял кон или държи меч. И до днес..

публикувано на 12.05.24 в 05:30

Изрисуват електрически табла в Монтана

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги..

публикувано на 09.05.24 в 11:35
Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ

Предстои отново да заработи ремонтираният пансион към Детската онкохематология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Това съобщи в интервю за БНР клиничният психолог Ивайла Георгиева. "Всички сме особено щастливи, че нещата напредват и се развиват. Дом-пансионатът скоро ще отвори врати . Очакваме съвсем скоро той отново да посрещне..

публикувано на 09.05.24 в 10:31
Кристиян Куртев

15 годишният Кристиян Куртев е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

В този епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности” гост е 15 годишният Кристиян Куртев. Едно от онези умни и талантливи деца, които от 90-те години насам успешно изпреварват американските със знанията и възпитанието си и се превръщат не в богатство на своята родина , а в интелектуалното богатство на Америка! "Баба и дядо - те ми..

публикувано на 08.05.24 в 10:18

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57
Десислава Тихолова

За първи път в България изкуството от окопите е във фокуса на изложба

За първи път в България изложба поставя фокуса върху изкуството от окопите .  Автор на експозицията, която можете да бъде видяна в Музея на градския живот в Русе , е етноложката Десислава Тихолова.  Близо година тя работи по темата за тренч арт - окопното изкуство и получава подкрепа от много музеи в страната.  Досега много от..

публикувано на 06.05.24 в 16:03