Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Андай: Очаквам Ердоган да измъкне Борисов от скандала, в който го намеси

Снимка: Правителствена пресслужба

„От снощи вървят коментари, че Реджеп Ердоган е претърпял поражение на местните избори в Турция, но може би е по-коректно да кажем, че от резултатите трябва да очакваме в скоро време отговор на въпроса, дали това е началото на края на Ердоган, или той отново ще се изправи много по-силен“. Това заяви пред БНР Илхан Андай, журналист от сайта „24rodopi.com“.

В предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ той подчерта, че Ердоган е спечелил същите проценти, каквито и на президентските избори миналата година, но губи Истанбул и то с кандидат за кмет бившия премиер Бинали Йълдъръм.

„Ердоган губи изборите заради срива на лирата, липсата на инвеститори, войнстващата му реторика, която излиза от страната и стига до Брюксел и Вашингтон“, посочи Андай.

Опозиционната Народнорепубликанска партия печели не заради партията и лидера ѝ Кемал Кълъчдаролу, а защото издигна много силни кандидати.

„Никога не е късно Турция да се извини за коментара на външния си министър за оказан натиск над София. Оптимистичният вариант е Мевлют Чавушоглу да дойде в София на 8 април – отдавна има план за такава среща. Тогава той може да се извини и да каже, че е грешно разбран. Той ще намери начин за това. В турския език глаголът „намесвам се“ има по-широки тълкувания“, каза Андай и допълни, че очаква Ердоган да измъкне Бойко Борисов от скандала, в който го намеси.

„Защото този скандал е много по-тежък за Борисов и ГЕРБ, отколкото „Апартаментгейт“, каза журналистът.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лютви Местан

Лютви Местан: Намесата на Турция във вътрешните работи на България е мит

Имам огромни надежди че, случаят (с отказа на Турция да се извини за думите на външния си министър, че промените в Закона за вероизповеданията са направени под натиска на Анкара – б.р.) няма да прерасне в дипломатически скандал, заяви пред БНР..

публикувано на 01.04.19 в 13:12
Протест на ВМРО пред посолството на Турция у нас

ВМРО: България не е турски вилает

Патриотите от ВМРО излязоха на протест пред турското посолство . Поводът е изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила в промените в Закона за вероизповеданията у нас. Пред сградата на дипломатическата мисия се..

обновено на 01.04.19 в 12:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис

Атина пак предупреди Скопие за риска от международна изолация

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отправи поредно предупреждение към Скопие за риск от международна изолация на страната като следствие от неизпълнение на Преспанския договор. В интервю днес пред телевизия "Опен" премиерът Мицотакис за..

публикувано на 22.05.24 в 12:35

Голяма част от София остава без топла вода за няколко дни

Големи райони в София остават без топла вода за три дни. Причината – авария на колектор на основни съоръжения в ТЕЦ "София", съобщиха от "Топлофикация – София". Без топлоподаване ще бъдат сградите в карето бул. "История Славянобългарска", надлез..

публикувано на 22.05.24 в 12:16
Пропалестинска демонстрация в Барселона, 20 януари 2024 г.

Норвегия, Испания и Ирландия ще признаят държавата Палестина

Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че ще признаят държавата Палестина на 28 май. В отговор израелското външно министерство заяви, че е наредило незабавно отзоваване на своите посланиците в Норвегия и Ирландия. По-рано в интервю за Си Ен Ен..

публикувано на 22.05.24 в 12:14

Пламен Тотев получава "Ловешки меч" на церемония тази вечер

В навечерието на 24 май на церемония довечера ще бъде връчена годишната награда в областта на културата "Ловешки меч". Тя се присъжда за стойностни постижения в областта на културата. Целта е да се стимулират изявите на творците и дейците в сферата..

публикувано на 22.05.24 в 12:13

Симулация на Дунав: Сблъсък на два кораба и нефтен разлив

Симулация на сблъсък на два кораба и реакция при нефтен разлив по река Дунав се проведе тази сутрин в акваторията на Русе. Това е част от съвместното учение на институциите за аварийни действия "Дунав 2024".  Според сценария - на речен..

публикувано на 22.05.24 в 11:44

Доц. Атанас Банчев: Нивото на спазване на стандартите при преливане на кръв е много високо

Заключителния т  доклад от проведено обществено разследване на скандала със заразена кръв в Обединеното кралство направи шокиращи разкрития за прикриване на истината на най-високо равнище , освен печалната статистика за най-малко 3 000 жертви в..

публикувано на 22.05.24 в 11:35
Мамографското изследване е един от методите за профилактика и диагностика на рак на гърдата

Д-р Гергана Георгиева: Да се говори повече за рака на гърдата!

Профилактиката е изключително важна, тъй като ракът на гърдата обхваща все повече по-млади жени. Това каза д-р Гергана Георгиева, специалист по образна диагностика и мамолог в "ACI BADEM Сити клиник" – Младост. Специалистът препоръча след..

публикувано на 22.05.24 в 11:25