Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът Бари Кенън: Ситуацията във Венецуела силно зависи от действията на САЩ

Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поредната ескалация на напрежението във Венецуела през миналата седмица не доведе до фактическа смяна на властта в страната. Признатият от Запада и България временен президент Хуан Гуайдо продължава с призивите към населението и армията да се присъединят към неговото движение. Военните командири обаче остават на страната на Николас Мадуро, а властите на социалистическия лидер извършиха още арести на опозиционери, включително и на пряк заместник на Гуайдо. Едновременно с това боливарската власт на Мадуро изглежда все по-притисната предвид наложеното тотално петролно ембарго от страна на САЩ, което вероятно ще затрудни допълнително държавните хуманитарни доставки. Наред с това според някои анализатори все по-възможна изглежда американска военна намеса.

В сложната ситуация от началото на тази година изключително неясен остана важен фактор за разрешаването ѝ - какви икономически и политически решения на практика предлага Гуайдо на самите венецуелци. Отговор на този въпрос и разяснения за актуалната ситуация в страната Константин Мравов потърси от Бари Кенън - ирландски политолог с няколко книги и множество изследвания, посветени на политическите движения в Латинска Америка.

На 30 април Хуан Гуайдо, обграден от войници, призова привържениците си да се включат във финалната фаза на отстраняването на Мадуро. Промяната обаче изглежда ще се проточи, след като поне на този етап армията остана на страната на чавистите, а активната подкрепа за Гуайдо в страната изглежда ограничена. Според Бари Кенън стратегиите на опозицията изглеждат все по-изчерпани и при липсата на подкрепа те все повече разчитат на американска военна намеса. А за липсата на достатъчно подкрепа има няколко обяснения.

„Имаше поколенческа промяна във венецуелската опозиция, но тя все още произлиза от двете политически партии, управлявали страната преди Чавес - т.нар. режим Пунто Фихо. Корупцията в тези партии беше безспорна. Поради това има недоверие към опозицията. И това не се отнася само за чавистите, а го има и сред недоволните от властта - презумпцията, че политиците са корумпирани. Вторият проблем е, че опозицията така и не успя да привлече бедните венецуелци. Те нямат доверие в нея от една страна заради корупцията, а от друга, защото от опозицията така и не изясниха какви точно са плановете им, ако вземат властта. Сега се обръщат към САЩ за военна намеса. Мнозинството от венецуелците имат проблем с това и нямат доверие на опозицията“, отбеляза Кенън в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Това е и основната база на социалистите - хората в гетата, чието незавидно положение се подобри при Чавес. Същите са отблъснати от перспективата за американска военна намеса. Близостта на опозицията със САЩ отблъсква и венецуелската армия, която в момента има огромна власт.

„Въоръжените сили имат важна историческа роля във Венецуела. Основателят на държавата Симон Боливар е бил военен. Армията е незаобиколим фактор не само заради контрола й върху ключови сектори в страната, като например доставките на храна или петрола, но и заради символната й връзка със самата държавност. Армията - това е венецуелската държава - и обратното. Същото важи и за петрола. Трите неща са много свързани.

Това е още една причина армията да няма доверие на опозицията. Нейните планове са да разруши тази свързаност между петрола и армията. А военните винаги са определяли и политическото ръководство. Режимът Пунто-Фихо също дойде на власт след военен преврат през 1958 година“, допълва политологът.

Образът на Съединените щати в създалата се ситуация е изтъкан от противоречия заради цялостната политика на Вашингтон в Западното полукълбо през XIX и XX век. Спрямо Венецуела това включва американската подкрепата за режима Пунто-Фихо, изоставил огромни дялове от населението в потресаваща бедност, въпреки най-големите петролни залежи в света. Днес геополитическото измерение включва и Русия и Китай като партньори на чавизма. Режимът вече е лишен от подкрепата на т.нар. розова вълна в Латинска Америка - други леви управления, които обаче на много места бяха заменени от по-умерени и по-радикални десни правителства, като това на новия бразилски президент Жаир Болсонаро. В създалия се конфликт те са на страната на САЩ.

Според Бари Кенън вече е невъзможно връщане към предишното положение, при което американските компании купуваха петрол от гласовитите анти-империалисти в Каракас. А „черното злато“ е ключовият фактор.

„Ако опозицията дойде на власт, те ще приватизират петрола и по-точно добивната индустрия. Националната компания ще продължи да съществува под някаква форма, самият петрол ще е собственост на държавата, но целият му добив ще е приватизиран. Основният печеливш ще са американските частни компании, някои европейски и "Петробрас" в Бразилия. Освен това, ако повечето от икономиката бъде приватизирана, то има и други добри възможности за американския, европейски и латиноамерикански бизнес.

Русия и Китай са инвестирали огромни средства във Венецуела и това ги прави много близки до чависткото управление. В сегашния геополитически климат на нестихващи търговски войни между САЩ и Китай и дълбок разрив между Русия и Запада Москва и Пекин нямат причина да имат доверие на подкрепяната от американците венецуелска опозиция. Гуайдо опита да им каже, че инвестициите им са сигурни при него, но отново въпроса опира до по-малкото и по-голямото зло. Русия и Китай имат много по-голям контрол върху случващото се в страната при сегашното управление. 

Опозицията, администрацията на Тръмп, правителството на Болсонаро и други десни управления в региона заложиха честта си за премахването на венецуелското правителство. Те вече не се интересуват от диалог под каквато и да е форма, въпреки опитите на Европейския съюз да започне някакъв“, казва Кенън.

В този конфликт на световни сили, корумпирани политически класи, армия и протестиращи, санкции и демагогия, най-потърпевши отново са обезвластените - обикновените венецуелци, нямащи достъп до храни и лекарства, търсещи емиграция или притесняващи се от военни експанзии.

Бари Кенън следи отблизо какви са обещанията на Хуан Гуайдо относно нужната промяна в страната.

„Гуайдо пределно изясни в плана си, представен още на 30 януари и на който международните медии не обърнаха никакво внимание, че най-първото му действие ще е да покани Международния валутен фонд в страната. Една от основните политики на Чавес беше премахването на МВФ, които в момента дори нямат офиси в Каракас. Политиките на фонда почти винаги са свързани с намаляване на публичните разходи за социални услуги, което повишава неравенствата. Но те и в момента са високи, предвид извънредното положение“, посочва ирландският политолог.

Споменатата приватизация на петролния добив предлага определени възможности на опозицията: „Друго предложение е държавните печалби от петрола да бъдат събирани в специален недосегаем фонд. Известен такъв пример е Норвегия, която има такъв фонд. Опозицията взима предвид и примера за такъв фонд в Аляска. Така всеки венецуелец над 18 години ще има право на определени дивиденти от този фонд и средствата в него ще бъдат разпределени между хората. Те обаче ще могат да харчат парите за частно здравеопазване и образование. Това е още една голяма възможност за американски и европейски компании да влязат на привлекателен пазар с гарантирани печалби“.

Според Бари Кенън влизането на МВФ във Венецуела най-вероятно ще повиши външния дълг. Икономическата стабилизация след премахването на американските и други санкции със сигурност ще подобри живота на средната класа, но не и на най-бедните.

Какво обаче може да им предложи Мадуро?

„Ясно е, че Мадуро има огромна отговорност за случилото се. Все по-тежките санкции, които вече не позволяват на американски компании да купуват никакъв петрол от Венецуела, ще съсипят петролната индустрия и повишават натиска върху правителството и армията. Те обаче нямат доверие на САЩ и опозицията като медиатори, с които може да преговаря. Заради това се обръща към населението и го призовава към мобилизация пред опасността от американска военна намеса.

Бедните във Венецуела може и да откликнат, те са големи националисти, но ще го направят само при промени в сегашното управление. Това ще означава по-голямо зачитане на мнението на хората и по-малко взимане на решения по йерархичния принцип отгоре-надолу. Това ще сбъдне демокрацията на участието, обещана в боливарската конституция от 1999 година, но за целта ще е нужен нов политически договор. Мисля, че това е единственият начин правителството да оцелее - да мобилизира мнозинството от венецуелците. 

"Проблемът е, че нямат много време за подобни дискусии. Международният натиск е много силен, а във вътрешен план ситуацията е много напрегната заради санкциите и ефектът им върху живота на хората. Какво предстои, зависи от това дали САЩ ще предприемат военна намеса и как ще продължат офанзивата си спрямо венецуелската власт“, смята експертът по Латинска Америка.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Николас Мадуро

Мадуро зове армията на Венецуела да е готова за US офанзива

Президентът на Венецуела Николас Мадуро призова въоръжените сили на страната да са в готовност да я защитават в случай на американска военна офанзива. В същото време лидерът на опозицията Хуан Гуайдо оглави нови протести срещу режима. Ситуацията във..

публикувано на 04.05.19 в 19:03
Джон Болтън

САЩ изразиха надежда, че безредиците във Венецуела ще доведат до свалянето на Мадуро

В Съединените щати изразиха надежда, че случващото се във Венецуела ще доведе до свалянето на Николас Мадуро от власт. Съветникът по национална сигурност Джон Болтън заяви, че безредиците не са преврат, защото както САЩ, така и много други държави..

публикувано на 01.05.19 в 09:04
Майк Помпейо

САЩ отново заплашиха Мадуро с „икономически и политически“ мерки

Съединените щати ще продължат да използват всички икономически и политически средства, с които разполагат, за да заставят президента Николас Мадуро да понесе отговорност за влошаващата се криза във Венецуела. Това заяви в Колумбия държавният секретар..

публикувано на 15.04.19 в 08:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Джейн Гудол

Загуба на местообитания, лов и трафик на бебета са сред основните заплахи за шимпанзетата

Днес отбелязваме деня на нашия най-близък генетичен роднина в животинското царство - шимпанзетата. Споделяме над 98 процента от нашето ДНК с шимпанзетата, които всъщност са човекоподобни маймуни и за разлика от същинските маймуни нямат опашка. Те..

публикувано на 14.07.24 в 19:35
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия..

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на..

публикувано на 14.07.24 в 19:06