Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Захариев: Виждането за възпитание в Стратегията за възпитателната работа в училище е остаряло

Снимка: Светла Бондова

Поставените цели в проекта за стратегията за възпитателната работа в образователните институции - формиране на отношение, личностни качества, ценности, нагласи, мотиви,  звучат добре, но моето мнение продължава да бъде, че този документ не може да допринесе за постигането им. Това каза пред БНР Боян Захариев от Институт „Отворено общество“

 „Макар че съм съгласен, че документът много се промени, но във фундамента, в самата си идея за възпитание и как става това нещо, той не се е променил“, каза Захариев в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“. Той е бил част от работна група по стратегията, чийто срок за обществено обсъждане изтича днес.

„Две неща мога да спомена като основни – да даваш на децата готови модели на обяснение за сложни неща като ценностите, това означава реално да ги откъснеш от ученето. Единственият начин, по който ученето се случва е, когато децата се сблъскват с неща, които не се вписват в досегашния модел на мислене - налага се да търсят нови обяснения, налага се да се променят. Всъщност, това е фундаментално нещо за самото учене, а в тази стратегия има едно остаряло виждане за възпитанието, като предаване на децата, както навремето са повтаряли неща от катехизиса, за да ги научат наизуст, на някакви готови схеми“, мотивира се той.

Захариев коментира и частта от стратегията, отнасяща се до „възпитателни взаимодействия, свързани с реализацията на патриотичното възпитание“, като акцентира върху употребата на понятието „борба с националния нихилизъм“.

„Това е понятие, което, ако прелистите не само в българската преса и чуждестранната, ще видите, че то масово се среща в радикалния националистически печат и от ляво, и от дясно. Ако погледнете назад в историята и в Европа - в Германия, в Полша и на други места по света, ще видите, че борбата с националния нихилизъм е ползвана като повод за репресии срещу всякакви групи и в фашистки режими, и в комунистически“, каза Захариев.

„Аз изключително много се притеснявам, когато видя в една стратегия за възпитанието в училище такива понятия. Не, че съм против тяхното обсъждане, но в тази стратегия те са превърнати в инструмент…“.

Цялото интервюто на Лора Търколева с Боян Захариев може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арестувани фенове преди вечното дерби в София

Полицията предотврати сблъсък между фенове на Левски и ЦСКА в центъра на София. Това е станало по време на шествието на агитката на Левски. Няма пострадали. Двама са задържаните до момента.  Това е станало на входовете на националния стадион. Единият се е опитал да внесе димка, а другият е задържан за притежание на наркотици...

публикувано на 19.10.24 в 15:53

Недостиг на работна ръка във Велико Търново

Бизнесът във Велико Търново изпитва сериозен недостиг на кадри. Проблемът се задълбочава за преработвателната промишленост и една от причините е ниската безработица.  115 са свободните работни места в община Велико Търново и всяка четвърта позиция се осигурява от преработващата промишленост. Няма кадри с техническо образование, коментира Даниела..

публикувано на 19.10.24 в 15:51

120 години от основаването на читалището в с. Пчелище

Великотърновското село Пчелище чества в деня на Свети Иван Рилски 120 години от основаването на своето читалище „Просвета“. Още от създаването ѝ върху сградата на културната институция е поставен надписът "Съединението прави силата".  120 години читалището в Пчелище е средище на просветата и културата и нито за ден в него не е спирал да кипи..

публикувано на 19.10.24 в 15:31

Биреният сектор в Европа осигурява над 2 млн. работни места

Над 2 млн. работни места осигурява биреният сектор в Европа, става ясно от данните, огласени от "Пивовари в Европа", чието седалище е в Брюксел. Освен това, всяко работно място в сектора генерира още 17 в икономиката. Пивоварите отчитат, че производството на бира се повишава, но все още е под предпандемичното равнище през 2019-та година. Пак..

публикувано на 19.10.24 в 15:24

Иранският върховен лидер: "Хамас" ще надживее убития си лидер

Дрон е бил изстрелян по къща на израелския премиер Бенямин Нетаняху в северната част на страната. Иранският върховен лидер Аятолах Али Хаменей обяви, че групировката "Хамас" ще надживее убития си лидер Яхия Синуар.  Нетаняху не се е намирал в имота му в град Кесария, съобщи негов говорител. При инцидента няма ранени. По-рано израелските..

публикувано на 19.10.24 в 14:56
Снимката е илюстративна

Русия превзе още едно село в Украйна

Русия съобщи, че е превзела село Зоряне в Източна Украйна, което позволява на войските ѝ да се приближат до индустриалния център Курахово, предаде Франс прес. Курахово се намира западно от град Донецк, който вече е под руски контрол.  Русия концентрира настъплението си към Курахово, като войските на Москва са пред портите му, само на няколко километра..

публикувано на 19.10.24 в 14:27

Дейвид Лами изрази загриженост от подкрепата на Китай за Русия във войната срещу Украйна

Британският външен министър Дейвид Лами, който е на посещение в Пекин, изрази загриженост от подкрепата на Китай за Русия във войната ѝ срещу Украйна като призова китайския си колега Ван И да попречи на китайските фирми да правят доставки за руската армия.  Дейвид Лами направи коментарите при първото посещение на министър от кабинета в Китай, откакто..

публикувано на 19.10.24 в 14:01