Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Борис Попиванов: Оставката на Цветан Цветанов се очакваше

Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

“Оставката на Цветан Цветанов се очакваше под една или друга форма в рамките на тази година, макар че имаше колебания и съмнения кога точно ще бъде подадена“. Това каза пред БНР доц. Борис Попиванов, преподавател по политология в СУ “Св. Кл. Охридски“, в коментар за оттеглянето на Цветан Цветанов от всички политически постове в ГЕРБ.

“Моето обяснение е, че след успеха на изборите за Европейски парламент, лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов е преценил, че сега е най-подходящото време. Сега неговите опоненти се намират в най-слабата си възможна форма, за да може да продължи напред без Цветанов и да развие този нов сюжет, който се превръща в централен за него. Това е сюжетът с прочистването на редиците на партията и с овладяването ѝ от самия Борисов. В крайна сметка тук наблюдаваме епизод от сериала “Гущерът си къса опашката“.

В интервю за предаването “12+3“ доц. Попиванов коментира и това дали само “Апартаменгейт“ е в основата на оставката на Цветанов:

“Според мен не само апартаментите бяха повод. Те бяха онази искра, която подпали бурето на общественото недоволство, конкретно по адрес на Цветан Цветанов, но всъщност от повече от година ние можем да наблюдаваме как в ГЕРБ разминаванията между Борисов и Цветанов имат нееднократни проявления“.

Кой ще замени Цветан Цветанов:

“Това не е формален въпрос - кой ще бъде началник на предизборния щаб на партията, а е и съдържателен. Защото ние бяхме свикнали с идеята, че Цветанов е онзи, който печели изборите на ГЕРБ, че той е основният организатор, че той е фигурата, която разполага с ресурсите“.

Борис Попиванов коментира още:

“В началото на предизборната кампания Борисов направи един много категоричен жест – създаде един председателски предизборен щаб на коалицията ГЕРБ-СДС, който постави в подчинено положение щаба на Цветанов, което показа, че вече Борисов смята да бъде фигурата, която пред публиката, структурите и хората от ГЕРБ ще олицетворява организационната работа“.

Интервюто с доц. доц. Борис Попиванов може да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Оставката на Цветанов е очаквана и логична според политолози

Очаквана развръзка. Така политологът Евгений Дайнов определи новината, че Цветан Цветанов е подал оставка от всички ръководни постове в ГЕРБ . „Очевидно беше, че Бойко Борисов даде втори шанс на Цветан Цветанов след „Апартаментгейт“ да направи..

публикувано на 30.05.19 в 11:41
ВИЖТЕ ОЩЕ
Представители на парламентарната група на

ИТН започват разговори за кабинет с третия мандат

Започват разговорите на "Има такъв народ" с останалите парламентарно представени политически формации в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат, връчен вчера от президента.  Партията предлага експертен кабинет с програма с..

публикувано на 30.07.24 в 07:20

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика, които се проведоха съответно в Грузия и в Иран.  В иранския град Исфахан нашите представители спечелиха един сребърен и 4 бронзови медала. В състезанието там се..

публикувано на 29.07.24 в 20:24
Християн Мицкоски

Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса за коридор № 8

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отвърна на обявената днес позиция на служебното ни правителство по повод намеренията на неговото правителство да пренасочи средства от изграждането на трансевропейския транспортен коридор №8 към..

публикувано на 29.07.24 в 20:16

ПП-ДБ и "Възраждане" с две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов предлага допълнения за фискалните бонове при електронната търговия след приемането..

публикувано на 29.07.24 в 20:07

Локализиран е пожарът между боляровските села Воден и Малко Шарково

Локализиран е пожарът, който пламна в следобедните часове между боляровските села Воден и Малко Шарково. На място остава един противопожарен автомобил, огнеборци ще следят за повторно възпламеняване в периметъра на пожара. Доброволци,..

публикувано на 29.07.24 в 19:51
Стоп кадър от видео във ФБ профил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара в планина Славянка

Френските самолети вече гасят пожара на планината Славянка при българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов с публикация в социалните мрежи. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два..

публикувано на 29.07.24 в 19:45

Ремонтират 20 градски улици в Лом

100 000 лева осигурява Община Лом за ремонт на 20 градски улици. Изкърпването трябва да стане през август. Общинската управа в Лом избира фирма до края на юли, която да извърши изкърпването на дупките по 20 улици в града.  За целта са..

публикувано на 29.07.24 в 19:40