Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Трифонов: Българските депутати се смятат за богоизбрани, а са слуги на хората

Слави Трифонов
Снимка: БГНЕС

„Българските депутати се самозабравят веднага, защото се смятат за богоизбрани, а те не са – те са слуги на хората и когато го разберат, нашата демокрация ще стане такава, каквато е на една нормална и развита държава“. Това заяви пред БНР Слави Трифонов, чието телевизионно шоу стана инициатор на референдум по важни въпроси за политическата ни система. Пак неговото шоу разкри през последния месец, че партийната субсидия от 11 лв. значително се надписва. 

Трифонов вярва, че българският избирател ще се осъзнае скоро и нещата ще се променят:

„Това не е нито победа, нито е някакво удовлетворение при нас за това, че ние сме повдигнали нещо подобно. Това е битка, която трябва да се води от страна на гражданите. Ние правим това като граждани. Тук няма радост. Имаше референдум преди две години и половина, на който над 3,5 млн. избиратели гласуваха, като 2,5 млн. от тях казаха, че субсидията трябва да е 1 лв. Това, което премиерът днес е направил – задействал се е след две години и половина. Преди 6 месеца в предаването той каза, че „още утре ще повдигне въпроса“. Министър-председателят има сериозно разминаване с представата си за времето“, коментира той в предаването "Нещо повече".

Според него темата се повдига сега заради големия скандал с надвзетите пари от партиите:

„Всички са получавали повече пари, абсолютно незаконно и същевременно са си мълчали. Това е проблемът и заради това се активират – защото няма какво да кажат. Министрите на правосъдието и на финансите говорят глупости, защото или не познават закона, или са некомпетентни, или защото така им изнася“.

Целият парламент трябва да излезе и ако не си подаде оставката, то да убеди избирателите си, че това е грешка, да върне парите и да спазва законите, призова Слави Трифонов.

Относно твърдението, че ще се стигне до зависимости на партии към олигарси, той коментира: „Това е все едно – дайте ни вие пари, за да не си ги вземем от олигарси или фирми. Това не звучи ли много неморално? Къде е моралът в политиката? Ти като ставаш политик, основната водеща сила за теб трябва да бъде моралът, а не откъде да намериш пари. Ти трябва да се грижиш за другите, не търсиш собственото си благополучие. В България хората стават политици, за да печелят повече, а трябва да стават политици, за да отговарят за другите“.

Тези пари не са тяхна печалба и начин да си обогатяват партиите, а тези пари са, защото суверенът е решил да им даде толкова, подчерта Трифонов и добави категорично: „Ще се разполагат с колкото имат. Ще живеят с по 1 лев на глас“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Народно събрание

НС одобри на първо четене намаляване на държавната субсидия за партиите с 6,5 млн. лева

Размерът на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 милиона лева, след като предложението на Министерски съвет беше прието единодушно на първо четене със 170 гласа „за“ от народните представители...

публикувано на 06.06.19 в 11:37

Борисов: Вкарваме закон за 1 лев субсидия на партиите

Правителството внесе в Народното събрание законопроект за промяна на закона за политическите партии, с който се предлага от първи юли държавната субсидия за политическите партии и коалиции да бъде намалена от 11 на 1 лев за действителен глас.  Това обяви..

обновено на 06.06.19 в 13:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според..

публикувано на 19.04.24 в 05:15

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15%..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява..

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за..

публикувано на 18.04.24 в 23:00