Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Азиатски фестивал "Магията на изтока" с кауза - по-малко изоставени деца

На Летище София посрещат 8-месечно българско бебе, изоставено във Великобритания. Ноември, 2018 г.
Снимка: БГНЕС
Азиатски фестивал "Магията на изтока" ще се проведе в Борисовата градина на 15 юни. Това е трето издание на фестивала, организиран от Фондация "За нашите деца".
Той е посветен на каузите на организацията, свързани с осигуряването на грижа за изоставените деца. Миналата година участниците във фестивала подкрепиха каузата приемна грижа, а тази година акцентът е върху предотвратяване на изоставянето на новородени и деца в ранна възраст. 
Липсата на подкрепа, неразбирането, неприемането на деца, когато се родят с трудности в своето развитие са сред причините за изоставяне на деца. Фондация "За нашите деца" използва четири основни програми, за да останат децата в семейството със своите родители.
Мариана Тасева, фондация
"Първата ни програма - това е нашата превенция още на ниво родилен дом", обясни пред "Хоризонт" Марияна Тасева, заместник-изпълнителен директор на фондацията с ресор "Интегрирани и социални услуги". 
"При най-малкия сигнал или съмнение от екипите, които работят в тези отделения, ние имаме социални работници, които седят, буквално казано на разположение и до четири часа те вече са посетили тази майка и веднага са приели нейната заявка - с идеята не само да я подкрепят, да разберат защо тя е дала такъв знак, че може да изостави своето бебе. Което е изключително ценно. Защото разберем ли причината, тогава можем да намерим хиляди лостове, за да можем да предотвратим тази раздяла", коментира тя.

Продължава да е висок броят на децата, които са изоставени от своите родители, допълни тя. 

Центровете на фондация "За нашите деца" в София и Пловдив помагат на родителите да не изоставят новородените деца.

"От началото на първите три месеца на тази година 168 деца са по този начин са били буквално спасени и те не са отишли в специализираните институции, а са останали вкъщи при мама, при баба, при дядо."

"Ние доказахме на всички, на цялата общественост, най-вече на посолствата за това, че ние сме надежден партньор, който дава много ясна обратна връзка за какво отиват събраните средства, къде отиват. Тази ясна отчетност, прозрачност на действията създава едно още по-голямо уважение и доверие", подчерта Марияна Тасева.

Тази година със събраните средства ще се подкрепят минимум 15 деца, за да не бъдат изоставени в социална институция.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зорница Близнашка

Журналистът в БНР Зорница Близнашка: За мен радиото остава магия

"Винаги съм била радиочовек, неосъзнавайки го като по-малка. Задържахаме и хората, с които работя, тъй като от тях мога да науча много повече. Нищо лично към хората, които работят в телевизия или преса, но за мен радиото остава магия и тук хората са магьосници с това, което правят и успяват да съставят в ефира . То е като театър на..

публикувано на 26.11.21 в 17:53
Природен парк „Врачански Балкан“

Познавателният маршрут "Карст и биологично разнообразие" е достъпен и през есента

Резерватът "Врачански карст" се намира на територията на природен парк "Врачански Балкан". Познавателният маршрут "Карст и биологично разнообразие" е достъпен и през есента .  " Преминаването по маршрута е едно преживяване за сетивата и предизвиквам всеки, който мине да се заглежда наоколо - има интересни растения, животни.   Човек..

публикувано на 26.11.21 в 16:58
АЕЦ Козлодуй

Станислав Георгиев: Политическите решения идват със закъснение спрямо технологичните нужди

"Това, което направиха бъдещите политици и управляващи на България е, че отложиха отново въпроса - не за първи път. Историята с нова ядрена мощност се дискутира от 1985 - нищо ново. Това доказва колко е важно да се реши този въпрос", каза за БНР Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Българския атомен форум във връзка с проведените преговори в..

публикувано на 26.11.21 в 13:17

Ще бъде ли обновена бившата сграда на БНБ в Пловдив

Община Пловдив анализира в момента какви са възможностите да се вдъхне нов живот на една от от най-красивите и емблематични постройки на Главната улица - бившата сграда на БНБ. През 2013 година тя беше преотстъпена на града, срещу което банката получи терен в друг район на  Пловдив. От няколко месеца общината вече е реален собственик. Проектът за..

публикувано на 26.11.21 в 11:24
yurukov

Блогърът Боян Юруков за насилието над жени

"Снощи на протеста няколко момчета отклониха вниманието от същинската цел на протеста срещу насилието над жени чрез провокация, като медиите отидоха при тях да ги снимат. Така отново и за пореден път се отклони вниманието от същинския проблем, като домашното насилие", разказа в "Преди всички" блогърът Боян Юруков. Протест в София срещу..

публикувано на 26.11.21 в 10:21

ВиК-Хасково и EVN ще търсят решение за неплатен дълг за консумиран ток

Спряно е е лектричеството на сгради на ВиК - Хасково заради неплатен дълг за консумиран ток в размер на 2.2 милиона лева. За 26 ноември е насрочена среща между ВиК -Хасково и EVN, за да се стигне до споразумение за разсрочено плащане. Качеството на водата в Хасково е един от основните проблеми на жителите в района. Три години водата е..

публикувано на 26.11.21 в 09:25

Очаква се автономните автомобили да предотвратяват катастрофи

Очакванията към автономните превозни средства са на първо място да допринесат за избягване на пътните инциденти. Дори и сега можем да си представим, че и при наличието на шофьор в автомобила се вграждат защитни механизми и той "вижда по-добре" и участва повече в контрола. В истински опасни ситуации тя може да спре или да забави скоростта, заяви проф...

публикувано на 25.11.21 в 16:23