Румен Радев и Си Цзинпин: България и Китай издигнаха отношенията си до стратегическо партньорство

| обновено на 03.07.19 в 14:46
6
Снимка: БТА

В годината, в която отбелязват 70 години от установяването на дипломатическите си връзки, България и Китай издигнаха отношенията си на ниво стратегическо партньорство. Това обявиха на срещата си в Пекин президентите Румен Радев и Си Цзинпин. Двамата обсъдиха двустранните отношения, сътрудничеството на страните от Централна и Източна Европа с Китай, както и отношенията между Пекин и Брюксел.

Китайският президент Си Цзинпин посрещна българския си колега с официална церемония на източния площад на „Великата зала на народите“ в Пекин - с военни почести, оръдейни салюти и български фолклорни мотиви.

Последва среща, на която двамата президенти обявиха издигането на отношенията между България и Китай на ниво стратегическо партньорство. Си Цзинпин подчерта, че през последните 70 години връзките между София и Пекин се развиват успешно. Даде и примери за това: 

„Китайците си спомнят, че по време на голямото земетресение през 2008 година, България беше сред първите, които покани деца от засегнатите райони да почиват в България. Миналата година, когато изчезна алпинистът Боян Петров, нашите спасители направиха всичко възможно, за да помогнат. Това доказва, че отношенията между нашите народи са изключително добри. И сега, когато отбелязваме 70 години от установяването на дипломатически отношения, те се издигат до ниво стратегическо партньорство. Ние трябва да използваме тази голяма възможност в променящата се икономическа световна ситуация, да развиваме нашето партньорство и да дадем нов стимул за развитието на отношенията ни“.

Президентът Румен Радев определи като исторически акт обявяването на Съвместна декларация между България и Китай за установяване на отношения на стратегическо партньорство: „Убеден съм, че това ще се превърне бързо в една ползотворна основа за надграждане на вече постигнатото до момента в нашите отношения“.

Двете страни смятат, че трябва да се укрепи практическото сътрудничество в сферите на търговията, инвестициите, инфраструктурата, малките и средни предприятия. В документа се посочва, че китайската страна приветства вноса на повече висококачествени български земеделски продукти, които да отговарят на стандартите на китайския пазар. Двете страни ще подкрепят китайски предприемачи да участват в проектите на пристанище Варна. София и Пекин се договориха да разширят сътрудничеството в областите на културата и туризма, образованието, науката и технологиите. Двете страни потвърдиха и подкрепата си за всеобхватно стратегическо партньорство между Европейския съюз и Китай. 

Радев откри днес българо-китайски бизнес форум в Пекин, на който присъстваха десетки представители на китайски компании.

Идеята за създаване на Българо-китайски център за развойна дейност и иновации в София е една от темите, които Радев бе планирал да обсъди на днешната си среща със Си Цзинпин. Целта е с част от финансовия фонд на центъра да се подкрепят китайски компании, които искат да развиват иновации у нас.

"Така че условията за нашето бизнес сътрудничество непрекъснато ще се подобрява. Затова ви приканвам да използвате този прекрасен шанс и да инвестирате в България", коментира Радев.

Председателят на БТПП  Цветан Симеонов очаква активизиране на бизнес контактите: "Интерес има. Те разглеждат и въпроса за създаване на индустриална зона – чисто китайска".

Представителят на Българо-китайската търговска камара Лъчезар Динев, който също е част от делегацията, каза за БНР, че домакините оценяват посещението като „историческо“, защото Китай отделя особено внимание, когато е посетен от държавен глава:

„Нещата на тази визита са концентрирани, ако може в следващите дни и месеци да има реална промяна. Това ще бъде основният акцент (в разговора б.р.), който ще води президента Радев с неговия колега Си Цзинпин в следващите няколко часа. Очакваме в следващите 4-5 часа да имаме някакъв резултат“

Динев заяви, че е „доста обнадежден“, тъй като държавният глава има „строго определена визия какво трябва да се постигне“. На форума във Далян са били представени над 25 големи компании, в най-високата част по обороти и активи в Китай, допълни той в предаването "12+3" по "Хоризонт":

„В момента нещата се позиционират около трите виждания на президента Радев. За да има някакъв бизнес, най-малко трябва да има една авиолиния, която да свързва Китай и България в най-кратки срокове. Не можем да говорим за нормален бизнес и нормален туризъм, ако трябва да се лети през няколко други дестинации, които също се конкурират с нас за този пазар, наречен Китай“.

Втори приоритет е разкриване на клон на китайска банка у нас – нещо обещавано от години:

„Нас ни интересува, като дойде китайски бизнес, той ще иска да работи със собствена банка и със собствено инвестиране“.

Президентът „непрекъснато“ рекламира инвестиционната обстановка и стабилната икономическа среда у нас, допълни Динев, според когото голяма пречка пред китайските инвестиции у нас е, че страната ни е член на ЕС, но не и на Шенген:

„Китайските бизнесмени не могат да си представят защо, след като вземат българска виза не могат да отидат до Гърция. Същото е и за туристите. С шенгенска виза може да дойде в България, да се отиде в Македония, в Албания, а с българска не може да се отиде в Албания. Излиза така, че те задължително трябва да посетят Гърция или Германия, за да могат да отидат в Македония… Това пречи изключително много на образованието, което не можем да предоставим на китайските студенти, пречи на туризма, на инвестициите. В момента китайските инвестиции в България клонят към нула“.

Президентът се опитва да лансира бизнеси в България, които са изключително гъвкави и могат още утре да променят голямото негативно търговско салдо с Китай, коментира той:

„В делегацията има немалко количество АйТи компании, има и компании, които са свързани с електронните разплащания, което ще даде основна сила за привличането на китайски туристи. Ако питате мен, една от най-големите причини да имаме само 10 или 12 000 китайски туристи, е това, че те нямат възможности да си купят нищо в България. Картите unionpay, които са 90% от пазара в Китай, не се приемат в България. Те се приемат в Сърбия, в Унгария, но не и в България. Как един китайски турист да си купи сандвич?  В момента не може. Затова в делегацията са концентрирани платежни системи, системи за разплащания, български софтуерни компании, които утре могат да обърнат тренда, както и фирми, свързани с туризма“.

Предстои и специална среща с на президента с китайски туроператор, който държи 60% от пазара в страната.

Галерия

Свързани новини

Президентът Румен Радев, който е на държавно посещение в Китай, участва в церемонията по откриването на Световния икономически форум в Далян, известен като

Радев кани китайските държавни предприятия да инвестират у нас

Президентът Румен Радев покани представителите на държавните предприятия в Китай да инвестират в България. "България има важно геостратегическо положение, което не трябва да се подценява", каза Радев, който очаква повече китайски..

обновено на 02.07.19 в 12:53
Президентът Румен Радев представи пред премиера на Китай Ли Къцян насоки на развитие на българо-китайските отношения в девет области

Радев представи пред Ли Къцян насоки на развитие на българо-китайските отношения

България и Китай трябва да издигнат на ново ниво двустранните политически отношения, което да внесе импулс и да разкрие нови перспективи пред партньорството в икономиката, инвестициите и други сфери от взаимен интерес.  Това беше..

обновено на 01.07.19 в 19:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33