Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Агрономът Силвия Велкова: Човек се насочва към селото след 40-тата си година

7
Снимка: Гавраил Гавраилов

Много е важно в България да бъде изработена системата ферма като малко предприятие. Това мнение изрази в предаването „Графити по въздуха“ агрономът Силвия Велкова.
     

„В момента ние имаме една много отвлечена представа – лозето ни е на единия край, магарето живее до нас в къщата. Много рядко има места, в които на едно място е всичко: и сградата за персонала, и машините, и работните помещения, и земята и представлява на практика едно работещо предприятие.“

Силвия Велкова работи в био ферма до село Поляна в Странджа, която е разположена на площ 6 хиляди декара, или около 700 футболни игрища.

„Никога не съм имала баба и дядо на село. За мен това беше мечтата в живота. Завеждах на всичките си съученици, които прекарваха целите си лета на село, а аз си оставах в София“, разказа Велкова в рубриката „Има ли мегдан“. „Според мен човек се насочва към селото след 40-тата си година, когато търсенията на младостта му леко са поотминали и е готов да се съсредоточи върху нещо истинско, което ще остави следа зад него.“

„Когато завърших през далечната 1996-а година, вече нямаше земеделие в България. Моят професионален път започна доста по-късно, към 2006-а година, с предприсъединителните програми на ЕС. Дотогава всичко се развиваше много стихийно и бяха решили, че може да се справят и без агрономи по селата. Болна тема е това на българското земеделие.“

Във ферма „Поляна“ попада през платформа за търсене на работа, докато активно издирва работно място извън града, в т.нар. селски райони.

В югоизточнатачаст на страната, където най-близкият град ти е на 40 км, големите пътища са далече, няма шум, замърсяване и дори осветление, и нощем е наистина тъмно, Силвия Велкова открива тръпката да живее далеч от големите градски пространства.

Там се буди към четири и половина призори, дори преди петела. „Първо се събуждат птичките, след това чакалите, петелът изчаква да минат чакалите и чак тогава се обажда.“

Едното от производствата във фермата е зърнено-житно – произвеждат се лимец, спелта, пшеница, просо, кориандър, нахут и леща. Около 1000 дка са овощните градини – бадеми и орехи, има още лозе, шипки. Фермата разполага още с 1500 дка пасища, отглеждат се животни, има и пчелин.

Благодарение на европейските програми във фермата има добра техника, проблематично обаче е осигуряването на работна ръка. До полето в биофермата не достигат студенти на практика, но пък се появяват доброволци.

„Това е нещо, което е интересно. Имаме си програма, с която човек може да дойде срещу храна и настаняване, да работи, каквото му се работи за момента, според сезона. Има интерес – за съжаление предимно от чужденци.“

Производството на фермата се пласира предимно в чужбина.

„Един от сериозните проблеми на българското биологично земеделие е, че българския потребител не разпознава и не търси българските продукти. Доверява се на западните. Западните фирми използват това. Купуват на едро нашата стока и си я продават под тяхната марка.“

Доверието в производителя обаче бавно си пробива път. Поръчват им да засяват конкретни количества зърно за изкупуване. По-далечните планове са да започнат да мелят и на място, за да затворят цикъла на производство и да предлагат и брашно.

"Задължително трябва да има разнообразие. Монокултурните ферми доказаха, че не са добри нито за природата, нито за хората, коментира агрономът.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вдъхновяващи истории: Биляна Савова за живота с множествена склероза

Неофициалната статистика у нас сочи, че над 10 хиляди души живият с множествена склероза. Сред тях е и  Биляна Савова, основател на фондация „МС – Мога сам“ . Диагностицирана е с дегеративното заболяване преди 15 години. „ Натрупах много опит, за да се справя с тази диагноза и да живея с нея. Преди 10 години започнах да го споделям и с други..

публикувано на 02.06.23 в 16:09
Проф. Андрей Пантев

Проф. Андрей Пантев: Едно е да напишеш книга за България, друго е да пролееш кръв!

" 2 юни не е ден, в който да коментираме как се бият депутати , колко им е "беден езика", колко им е" фарисейска" имуществената и моралната система... 2 юни е за да кажем, че се прекланяме пред хора, направили неща, които ние не сме могли да свършим, а те са го вършили за нас", каза в "Нощен Хоризонт " проф. Андрей Пантев за Деня на Ботев и на..

публикувано на 02.06.23 в 10:13
Ивайло Захариев

Ивайло Захариев – актьорът с кауза

Ивайло Захариев – актьорът, който винаги защитава важни каузи . Той е специалният гост в "Нощен Хоризонт" на БНР в поредицата - "Магията на театъра" . Една от каузите, зад които застава Ивайло Захариев е свързана с глухите хора и техните проблеми. От години той помага на глухите артисти от „Мим арт театър”, репетира с тях, играе в..

публикувано на 01.06.23 в 11:35

Маестра Венеция Караманова: Песента сближава, защото идва от сърцето

„Песента сближава , защото идва от сърцето“ - това са думи на главния диригент на Детския хор на Българското национално радио - маестра Венеция Караманова , която бе домакин на децата от музикалния състав на 75 училище в квартал „Факултета“. Това е съвместен проект за културно сближаване на различни етноси , който започна миналата..

публикувано на 30.05.23 в 08:59
Проф. Константин Койчев

Проф. Константин Койчев е отличен със званието „Почетен гражданин на община Плевен“

В Деня на Плевен – 15 май, проф. Константин Койчев заслужено получи званието „Почетен гражданин на община Плевен“. Той е сред големите имена в българската наука по света - истинско светило в областта на медицина. На 90 години проф. Костантин Койчев не се отказва от своите студенти. Проф. Константин Койчев е световноизвестен учен в..

публикувано на 29.05.23 в 13:45

Балчо и Емилия Балчеви: Езикът е визитната картичка на човека, енергията на словото е голяма

"Езикът е като живо същество. Всяко поколение има свой език. Дори националните ни трагизми влияят на езика. Езикът е визитната картичка на човека. Говоренето трябва да имаме като свещенодействие ".  Това каза пред БНР поетът Балчо Балчев.  И допълни, че за децата е важно още от малки да имат богат речник, за да може да се изразяват пълноценно :..

публикувано на 24.05.23 в 18:37
Акад. Бобевски с отличието на Министерството на културата за творци от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност

Акад. Валентин Бобевски: Песента "Върви, народе възродени" винаги е била в сърцето ми

"Като диригент песента  "Върви, народе възродени" винаги е била в сърцето ми . За мен това е обединяващата песен в България".  Това сподели пред БНР акад. Валентин Бобевски, който от 65 години е на сцената като диригент, композитор, аранжор. Тази година той празнува и 85-годишен юбилей.  В предаването "12+3" диригентът припомни за канона..

публикувано на 24.05.23 в 18:09