Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Георгиев, Асоциация за квалификация на автомобилистите в България:

Пари за глоби и отнети книжки има, а за шофьорски курсове - не

С 31 часа инструкторите се превърнаха във факири

Снимка: БГНЕС

Професионални организации предлагат практическите часове в шофьорските курсове да се увеличат с модули за шофиране при намалена видимост и на скоростен път, а теорията да се свие. Предлага се увеличаване на практическите часове до 40 (спрямо сегашните 31), както и намаляване на теоретичните занимания на 26 часа.

31 часа не стигат, нашите инструктори се превърнаха във факири, коментира пред БНР Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

„Рамката на тези 31 часа е изключително отесняла и тя не може по никакъв начин да позволи и да спомогне за едно качествено, добро обучение, което да гарантира, че като излезе бъдещият водач на пътя, ще бъде безопасен, ще знае какво трябва да прави, ще може да го прави“, мотивира предложените промени Георгиев.

„Като добавим и това, че курсистът иска тези 31 часа да му се дават събота и неделя, защото тогава не е на работа, като знаем интензивността на движението в събота и неделя, можем да си представим какво е нивото на сегашното обучение.“

Теоретичната подготовка според Красимир Георгиев няма да пострада заради предлаганото намаляване на часовете. В една голяма част от времето се разисква размерът на глобите, което не е толкова важно за безопасността, а и глобите са променливо величина, изтъкна той. Така идеята е да се икономисат часове за теми, за които има информация в интернет. „Затова си позволихме да я намалим с 14 часа.“

„Ще си позволя да стъпя на народната мъдрост - колкото повече се кара, толкова по-добър шофьор ставаш. Старите шофьори не без основание казват, че шофьор се става с километри. Смятате ли, че с един курс в момента, в който са минали между 150 и 180 километра, със 180 км дали ще може да се произведе един добър водач? Ето това е в момента.“

Красимир Георгиев цитира примери от практиката, според които с курсисти, които преди това някой е обучавал, представляват по-голям проблем от тези, които нямат никакъв опит. „Половината от часовете им минават, за да ги от това, което ги е научил техният „великолепен учител“. Затова аз лично предпочитам при нас когато се записват да идват хора, които нито веднъж не са карали автомобил, защото знам, че това, което ще ги научим и те ще могат, е единствено правилно.“

„За разлика от много колеги аз имам полигон – не го използвам, защото установих, че ефектът е нулев. Има правилни места, стига този, който обучава, да е добър професионалист и да си подбере тези правилни места, да си направи т.нар. правилни маршрути, подходящи за упражнението, което ще отработва за дадения час. Има толкова тихи и хубави места, където на спокойствие, но в една истински обкръжаваща обстановка хем да свиква с обстановката, хем да усвоява първите навици и умения“ - така Красимир Георгиев отговори на въпрос редно ли е курсист с нулев опит да започва подготовката си насред интензивното движение.

Ще има оскъпяване на шофьорските курсове, но е трудно да се предвиди точно с колко, отбеляза още Красимир Георгиев. По думите му, "не може да се увеличават разходите и да не се увеличават и таксите за поемането на тези разходи.“

Георгиев смята, че прекалено много се фокусираме в цената, а „в следващия момент, когато от КАТ искат глоби от 2000-3000-5000 лева ръкопляскаме“.

„А не може ли да ги учим тези хора и глобите да станат по-малки? Мисля, че е по-нормално. И когато КАТ му вземе книжката, защото не си е платил глобата, той намира веднага пари да си плати глобата, за да си вземе книжката. А когато трябва да кара шофьорски курс и да се научи, за да има тази книжка, ами, виждаш ли, „много ми е скъпо“. Това не е гарантирано право от Конституцията. То е необходимост. На който му е необходимо, ще се учи толкова, колкото е необходимо, за да бъде безопасен и ще плаща толкова, колкото струва.“

Мнението на Красимир Георгиев чуйте и в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Аднан Хускич: На политическо ниво отричането на геноцида в Сребреница не спира

В четвъртък - 11 юли - босненските мюсюлмани отбелязаха с поклонение на мемориалното гробище Поточари 29-ата годишнина от клането в Сребреница, признато от съдилищата на ООН за геноцид срещу местното мюсюлманско население. Повече от 8000 възрастни мъже и момчета бошняци са отведени от там на 11 юли 1995 година от армията на босненските сърби и..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев. С подкрепата на православната църква от над 20 години отец..

публикувано на 12.07.24 в 09:46

Матю Бойс: Действията на Украйна все още са доста ограничени, нуждаят се от повече свобода

" Атаката върху детската болница беше неочаквана, невероятна, трагична. Това не беше просто трагична и ужасна атака, беше цинична, дори престъпна атака , защото това са невинни хора. Става дума за болница. Това е поредното безумие в една поредица от нападения срещу невинни цивилни мишени през последните две и половина години. Това нарушава военните..

публикувано на 11.07.24 в 11:08
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Закрепи се единството в НАТО

"Това, което виждаме от срещата на върха, е, че се закрепи единството в НАТО . Беше приета обстойна декларация, която посочи пред какви заплахи ще бъде изправен НАТО и какви ще бъдат основните задачи. Отново се подчерта значението на чл. 5, което е ангажиментът на всички страни да защитават съюзниците в случай на необходимост".  Това коментира..

публикувано на 11.07.24 в 10:10

18-годишният Мариян Давидов от Смолян се нуждае от помощ за лечение в Турция

Между 1000 и 2000 евро на ден са необходими за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян. На 14 юни т.г., момчето замина да се лекува в клиника в Турция и до момента престоят му струва 60 хиляди евро.  Всичко започва в началото на тази година, когато изведнъж младежът се разболява от обикновен вирус, а на по-късен етап се..

публикувано на 10.07.24 в 16:40

С около 40% по-малко са специалистите по здравни грижи в болниците за 15 години

С около 40 процента е намалял броят на специалистите по здравни грижи в болниците у нас през последните 15 години. Тази тенденция беше очертана по време на Национална среща на медицинските сестри, която се провежда днес в София. От съсловната организация на тези професионалисти припомниха исканията си към държавата да разработи система за..

публикувано на 10.07.24 в 16:18
Донка Михайлова

Донка Михайлова: Ако ВиК услугите се окрупнят, сезираме Конституционния съд

С пети пореден законопроект се прави опит да бъдат консолидирани ВиК услугите. Общините за пореден път се обявяват "против" окрупняването на водния сектор и изразяват своите опасения. НСОРБ готви позиция относно новия законопроект за ВиК Ако общинските ВиК дружества бъдат включени в консолидираните райони, общините ще бъдат лишени от..

публикувано на 10.07.24 в 08:23