Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Веселин Тодоров: Няма доказателство машина да е повлияла върху изборни резултати

Снимка: БГНЕС

„Машинното гласуване на евровота беше проведено по перфектен начин. Около 10 машини от всичките 3000 са спрели в изборния ден, това е нещо нормално за всяка техника. Освен това е петият избор, на който се ползва машинното гласуване, затова не може да се говори и за липса на опит в тази област“. Това каза пред БНР Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“, фирмата, която беше избрана от ЦИК да достави машините за гласуване за европейските избори.

На местните избори наесен няма да има възможност да се гласува машинно, а само с хартиени бюлетини. Това реши окончателно мнозинството в Народното събрание с прокараните на второ четене промени в Изборния кодекс.

„Машините са създадени да улесняват живота ни. Компютрите облекчават, улесняват, правят по-сигурно и надеждно гласуването. Да, може би предстоящите местни избори са сложни, може би има притеснения за намеса. Но с нашите партньори от Smartmatic сме най-големите в света и държим на името си, затова не бихме рискували да допуснем злоупотреба, намеса, въздействие. Няма доказателство през последните години машина да е повлияла върху изборни резултати“, допълни Тодоров в предаването „Преди всички“.

На въпрос дали у нас на практика е възможно да се приложи информационното броене, той отговори:

„Може, правени са подобни избори, но са по-скъпи. Бюлетините, които се броят машинно, не са обикновени хартиени бюлетини, те са доста скъпи и всеки избор с тях се оскъпява значително“.

Интервюто с Веселин Тодоров можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.