Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли само красиво говорене за успехи във външната ни политика

Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

„Има само красиво говорене за успехи във външната ни политика, но по-важното събитие настъпи, когато Бойко Борисов проведе наситен и вдъхновяващ разговор с руския премиер Дмитрий Медведев в столицата на Туркменистан по време на икономическия форум. Борисов е искрен, когато говори за плодотворни отношения с Русия, той не е русофоб, на него му е приятно, че там нещо може да стане. Но когато става дума за проблеми на сигурността, други имат думата“. Това заяви в предаването „12+4“ доц. Валентин Вацев, преподавател по геополитика в Европейския колеж в Пловдив.

„Всички успехи са плод на дълги разговори. Но дали са красиви или не, въпросът е да са ефективни… Важна е срещата на Борисов с Медведев и от нея основно можем да получим сериозна сделка и пробив във връзка с АЕЦ „Белене“. Това променя енергийната карта на Южна Европа“, допълни Димитър Гърдев, регионален представител на Европейската асоциация за международни отношения и бивш дипломат.

Гърдев коментира и визитата на министъра на външните работи на Япония. Според него „трябва да се използва това, което имаме като новост в търговските и икономически отношения“:

„Япония има желание да съдейства по икономически път за стабилизиране на обстановката в Западните Балкани и за нейно присъствие впоследствие като инвестиции“.

На въпрос дали имаме неизиграни козове, с които да спечелим инвестицията на „Фолксваген“ на наша територия, доц. Вацев отговори:

„Турция е безкрайно по-благоприятна зона за инвестиране от България – заради политическия климат, инвестиционния климат, заради липса на европейски ограничители и регулатори. България не е добро място за инвестиране, но нищо не ни пречи да си рисуваме цветните картинки и да живеем в тях… Апелирам към здрав реализъм. В пропагандата не се живее“.

Доц. Валентин Вацев коментира и явленията във вътрешната ни политика, като заявеното желание на Слави Трифонов да учреди партия:

„Няма как той да обърне палачинката, защото такава няма. В България статуквото е непоклатимо само с едно лице и то не се променя по този начин. Аз се отнасям по-весело към мечтите и амбициите на Слави Трифонов… Нито един талантлив шоумен не може да участва в политиката само с ресурса си на тълпата“.

Според Димитър Гърдев „шоуто“ на Слави Трифонов е интересно, „но въпросът е какъв ще бъде ефектът“:

„Той ще успее по начин, по който в момента ще му гарантира влизане в парламента“.

Интервюто с доц. Валентин Вацев и с Димитър Гърдев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в „Аваза“ с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов

Борисов: Газът от Туркменистан е потенциален източник за захранване на хъб „Балкан”

Възможностите за захранване на бъдещия хъб "Балкан" с природен газ от Туркменистан бяха обсъдени днес от премиера Бойко Борисов и президента на централноазиатската държава Гурбангули Бердимухамедов. Двамата разговаряха в курорта Аваза на..

обновено на 11.08.19 в 19:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург...

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна..

публикувано на 25.04.24 в 22:37