Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Димитър Събев: Българинът е умерен и отговорен консуматор

Журналистът прави потребителски портрет на българите с академична цел

Гърците се радват на големи сезонни разпродажби.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 70% от хората, участвали в академична анкета за потребителския профил на българите, не вярват, че отпадъците, събирани в контейнерите за разделно събиране, се рециклират. Това сочи проучване, което журналистът Димитър Събев прави за дисертация съвместно с УНСС. Резултатите са работни и предварителни и предстои по-детайлната им статистическа обработка.

40 на сто от хората през изминалата година са изхвърляли закупени, но неупотребени стоки, включително храна, с която са се били презаредили, показват още данните на този етап.

„Получи се една много популярна анкета. Събрахме до този момент, без почти никакъв бюджет, отговорите на 1350 души, което е повече, отколкото едно дежурно маркетингово изследване прави“, поясни Димитър Събев пред „Хоризонт“.

Домовете ни са пълни със стара и ненужна техника

Анкетата показва още, че над 2/3 от участниците имат в дома си стари компютри, стари счупени мобилни устройства – ресурси, които стоят захвърлени в домовете ни, подчерта Димитър Събев.

„Които ресурси – има в тях злато, други скъпоценни метали, които чисто и просто могат да се рециклират. Когато маркетингът ни кара да купуваме все повече и повече неща, а икономическата система не гарантира преработката на тези неща, всъщност губи природата.“

Всеки втори търси за ваканцията си места без много туристи, показва още проучването на Димитър Събев.

„Маркетингът е „свикнал“  да ни продава възможно най-много – този вид маркетинг, в който живеем. Те искат да познаят, да проучат потребителя, така че да могат да му изсипят колкото се може от своите продукти, от своите услуги, да даде колкото се може по-голяма част от своите пари, да задлъжнее, да поеме кредит и по такъв начин те ще са изпълнили своите маркетингови цели за растеж“, коментира Събев в предаването „Преди всички“.

Голяма част от хората произвеждат и консервират храни

В анкетата има запитване дали сам произвеждаш продукти в домашно стопанство, какъв източник на заем предпочиташ – банка или приятели и роднини. Оказва се, че 44 на сто произвеждат храни и консерви собственоръчно, а 65% търсят финансова помощ от приятели и роднини. Събев отбеляза, че вероятно процентът на произвеждащи сами храна е по-голям, защото анкетата е фокусирана повече сред жители на големия град. 

„Българинът като цяло не обича да живее на кредит. Това се потвърди много ясно – че кредитният ентусиазъм не е като у американеца. „Под 6% от респондентите са казали, че са теглили кредит, за да направят подарък, под 15% пазаруват активно в деня, известен като „черен петък“. Тоест, българите не са някакви родени консуматори, които искат да трупат и да трупат неща.“

Според Събев българският потребител се намира в онази точка, към която осъзнатите потребители в развитите общества се стремят, където „хората, гражданите се мъчат да излязат от тази клетка – купувай повече, за да си по-щастлив.“  

„България и българите имат едно предимство спрямо модерния западен консуматор, тъй като той се връща в момента там, където е българинът“, коментира в заключение Димитър Събев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33