Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петър-Емил Митев: Пълен мандат за ГЕРБ или предсрочни избори – това е политическата дилема

По-вероятно ми се струва Манолова да атакува не Фандъкова, а проблемите на София, смята социологът

Снимка: БГНЕС

Предизборна суматоха на прага на новия политически сезон. Очертава ли се гореща есен? Избори е ключовата дума. Могат ли тези избори да донесат кардинална промяна в политическия живот на страната, или статуквото ще се запази? Темата коментира в предаването на "Хоризонт" "12+4" социологът проф. Петър-Емил Митев:

"Това е националното значение на изборите, макар и местни, защото техният резултат може да бъде или голям успех на управляващата партия ГЕРБ – стъпка към пълен мандат, или при една съществена загуба да бъде крачка към предсрочни избори – това е политическата дилема".

"Има и "втори етаж" обаче – това е значението на местните избори за вътрешнопартийната ситуация. За ГЕРБ това ще бъдат избори без Цветанов и те ще бъдат много важни за утвърждаването на лидера Борисов, като човек, който сам осигурява успеха на своята партия. Смятам, че Борисов ще разчита на джипа си. Както и на това, че икономиката е в сравнително стабилно положение, ще акцентира върху огромните постижения на правителството – къде реални, къде преувеличени – ще атакува опозицията, която не застава зад свои кандидати, за разлика от ГЕРБ. Ще разчита на кметове, които не само са от ГЕРБ, но и са лично лоялни към него. Борисов е достатъчно гъвкав, за да използва и своите бивши коалиционни партньори. По принцип е възможен приятелски огън, но не смятам, че ще има от страна на Цветанов. Ако има негови ходове, те ще бъдат по-скоро скрити". 

В БСП от успеха на изборите зависи бъдещето на председателката Нинова, категоричен е социологът:

По въпроса за най-голямата битка – битката за София – Йорданка Фандъкова или Мая Манолова, проф. Митев смята, че столицата има ключово значение. Даже ГЕРБ да спечели всички останали областни центрове, загубата на столицата ще бъде изключително тежка. София досега не е имала кмет, излъчен или подкрепен от БСП. 

"Според мен БСП ще подкрепи Мая Манолова, иначе това би било много тежка политическа грешка. Става дума за един изключително сериозен залог. Трудно е да се каже още на какво друго ще разчита Манолова. Още не знаем каква ще бъде електроралната откритост на нейното послание. Не знаем с каква политическа стилистика Манолова ще влезе в кметската надпревара. По мое мнение, ако тя влезе с рязко конфронтационна стилистика, достигаща до кавгаджийство – да напада модела "Фандъкова", това ще бъде обречено на загуба. По-вероятно ми се струва Манолова, с опита си като омбудсман с по-широк политически хоризонт, да атакува не Фандъкова, а проблемите на София. В психологически смисъл управлението на Фандъкова се изчерпа и хората очакват нещо ново – на тях би могла да разчита Манолова".

Проф. Митев изрази надежда, че ще има промяна в управлението на София, независимо от това кой ще спечели.

"ГЕРБ в момента държи 21 области от изборите от 2015-а. Да се запази тази цифра, е почти нереално. Така че е възможен пробив", изтъкна социологът.

БСП няма нито едно място – даже едно място да спечели, това може да бъде отчетено като успех. Възможносттите на БСП са съществени, въпреки че партията е в сложна политическа ситуация. 

Проф. Митев смята за пропагандна теза наричането на Румен Радев "беквокал" на Корнелия Нинова. "Институционалната стабилност също е важна, освен икономическата", подчерта социологът. 

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Петър-Емил Митев за предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петя Банкова и Стефан Димитров в съда

Оставиха в ареста бившата шефка на Агенция "Митници" и бизнесмена Стефан Димитров

Бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и хасковският бизнесмен Стефан Димитров остават за постоянно в ареста. От трети опит Софийският апелативен съд успя да се произнесе по мерките за неотклонение на двамата.  Определението е окончателно. Очаквайте подробности! Бившата шефка на Агенция "Митници" с ново обвинение – за принуда..

публикувано на 18.04.24 в 13:57

Даниел Лорер: Прокуратурата използва случая с Живко Коцев с предизборна цел

Според депутата от ПП-ДБ Даниел Лорер случаят с доскорошния главен секретар на МВР Живко Коцев бива използван от прокуратурата с предизборна цел. "Българската прокуратура продължава да работи като предизборна платформа. Единственото, което се случва, е тя да се активизира, когато има избори у нас, за да бъдат шокирани българските граждани,..

публикувано на 18.04.24 в 13:52
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова дава договора с "Боташ" на КПКОНПИ и европрокуратурата

Отговорните за подписване на договора с турската компания "Боташ" трябва да понесат отговорност. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. От левицата планират докладът да бъде представен утре пред медиите от двамата представители на БСП във Временната комисия за  споразумението  между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" –..

публикувано на 18.04.24 в 13:42

Българската аграрна камара пита: Съществува ли риск за изплащането на "украинската помощ"?

Съществува ли риск за изплащането на т.нар. "украинска помощ" за земеделските стопани в договорения ѝ размер и срокове? Този въпрос задава Българската аграрна камара /БАК/ в писмо до президента, министър-председателя, министъра на земеделието и храните и изпълнителния директор на ДФ "Земеделие".  Повод за тези притеснения е изявлението на..

публикувано на 18.04.24 в 13:05

ЦИК назначи съставите на първите шест РИК

ЦИК назначи с решения съставите на първите шест Районни избирателни комисии (РИК) - тези в Благоевград, Силистра, Кюстендил, Търговище, Ловеч и Добрич. При консултациите, проведени при областните управители, парламентарните формации са постигнали съгласие за съставите на тези РИК. До края на утрешния ден ЦИК трябва да назначи всички 31..

публикувано на 18.04.24 в 13:05
Виолин Неделчев

Виолин Неделчев за преподаването и рисуването

Художникът и учител Виолин Неделчев признава, че се чувства ползотворен, когато помага на децата да направят първите си стъпки в изкуството.  Преподава на няколко места сред които Софийска професионална гимназия "Княгиня Евдокия", а всяка събота води школа по изобразително изкуство към Народно читалище "Възраждане" 1928.  По време на обучението си,..

публикувано на 18.04.24 в 12:40

Откриват изложба за офшорните райски зони

Днес в галерия "Синтезис" ще бъде открита изложба и първото запознаване с мащабното изследване и фотокнига "Heavens" ("Небеса"). Един от авторите ѝ е Паоло Уудс, който гостува в БНР и предаването "Хоризонт до обед".  Паоло Уудс е световноизвестен фотограф и изследовател на данъчните убежища - тези екзотични, обикновено, места, където..

публикувано на 18.04.24 в 12:23