Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дидо Пешев: Плакатът трябва да говори

Българският артист е автор на плаката за варшавския концерт на "Металика" в края на август

Дидо Пешев
Снимка: Лъчезар Вълев

„За мен е много важно плакатът да говори. Да е все едно плакат, изваден от шкафа, престоял 50 години.“ Това сподели в предаването „Изотопия“ Дидо Пешев, първият български артист, поканен от „Металика“ да направи официален постер за техен концерт - във Варшава на 21 август.

Преди година официалната мърчандайз компания на метъл бандата се свързва с него с покана да работи върху някой от бъдещите проекти на групата.

„Аз се съгласих. В случая за мен по-голям приоритет е да направя лимитиран, ръчно печатан плакат, защото самата компания се занимава с целия мърчандайз, не само на „Металика“, но на изпълнители, по-скоро на бранда „Led Zeppelin“, Робърт Плант, „Red Hot Chili Peppers“ – доста добри и големи имена имат в каталога си“, разказа Дидо Пешев.

В края на миналата година той изпраща готова скица, а след това има на разположение няколко месеца за работа. Определя това като „много емоционален проект“.

„Когато човек отиде на един концерт, той иска да има някакъв спомен от това място и за мен беше важно да изобразя нещо, свързано с Варшава, с държавата, с историята по някакъв начин. Не беше задължително да бъде хусарят, но като видях униформата, изведнъж изплува това изображение, което в момента е на плаката. Това е един много позитивен символ за поляците.“

Винаги в постерите ми има нощно, звездно небе, разказа още Дидо Пешев. Затова и поставя на плаката съзвездието Орион. „Процесът на рисуване е доста бавен. Един такъв плакат като плаката на „Металика“ ми е отнел три седмици, четири, 6-8 часа на ден работа.“

Работил е за известни групи. С Мерилин Менсън пък го свързва случайно ирландски физиотерапевт, влязъл в магазина му. „Постерът исках да е нещо, което исках да изглежда по-агресивно, тъй като и той като натура е доста ексцентричен. Представляваше много ядосан вълк, прескачащ през дървета и храсти.“

Води го „емоцията и любовта към тази музика, провокирала всички тези визуални картини“. Когато започне работа по конкретен проект, се заравя в историята, в текстовете и не се съобразява с това, което до момента са представяли като визия.

Дидо Пешев харесва изпълнители като Робърт Плант и Ник Кейв, защото „това са хора, които дори извън музиката са с много ясна визия къде са, кои са, как искат да представят нещата си“.

Дидо Пешев  Снимка: Личен архив

Постерът за концерта на „Металика“ в лимитиран тираж от 100 броя вече се предлага онлайн, на сайта "Bare Hands Society", където могат да се видят и останалите творби на Пешев. На самия концерт във Варшава бил разпродаден, а на сайта на групата 350 копия били разпродадени за една сутрин. „И единствено остана този, който всъщност се води постер от тиража на артиста. Като цяло за колекционерите е най-търсен, защото е и номериран, и подписан.“  

Пешев свири в две групи. Докато рисува, също слуша музика за фон. За плакатите му е характерно и вплитането на природни мотиви. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.