Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо Тръмп уволни Болтън

3
Снимка: БТА

"Преди около 2 месеца прочетох в един ирански вестник, че Джон Болтън ще бъде отстранен и тогава не повярвах, че ще се стигне до такъв разрив". Това каза пред БНР анализаторът Владимир Чуков, експерт по Близкия изток, по повод уволнението на Джон Болтън от поста съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп. Според Чуков капката, която е преляла чашата, е свалянето на американския дрон в Персийския залив. Този дрон е 130 млн. долара, припомни експертът и добави, че нареждането на Болтън е било за директен удар срещу Иран, а 10 минути по-късно е било отменено.

"Болтън е "господин не", а Тръмп е човекът, който иска да има фанфари, да има споразумение", уточни още Чуков и обясни, че провалът на споразумението с талибаните е нагнетило още повече отношенията Болтън - Тръмп.    

В предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" журналистът Мохамед Халаф коментира, че от около месец се е очертало това разногласие между Болтън и президента на САЩ. 

"Това се видя ярко, във факта, че той не беше включен в преговорите с талибаните в Доха. Имаше индикации, че той не беше съгласен с тези преговори, защото не вярваше, че талибаните ще се придържат към споразумения, които да донесат мир в Афганистан". 

Според Чуков този разрив няма да предотврати линията, който имат САЩ, защото вси пак държавният глава е Тръмп, а Болтън е човекът, който съветва.

Интервюто на Лъчезар Цветков с Владимир Чуков и Мохамед Халаф в ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Майк Помпейо

Майк Помпейо: Няма да има промени във външната политика на САЩ

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че напускането на съветника по сигурността Джон Болтън няма да промени стратегията на Вашингтон на международната сцена. Болтън напусна изненадващо във вторник след серия от противоречия с..

публикувано на 11.09.19 в 07:41
Джон Болтън

Тръмп уволни съветника си по националната сигурност Джон Болтън

Информирах Джон Болтън миналата вечер, че неговите услуги повече не са нужни в Белия дом, написа американският президент Доналд Тръмп в Туитър. Джон Болтън пое поста съветник по националната сигурност на Тръмп през април. „Категорично не..

публикувано на 10.09.19 в 19:23
Дмитрий Песков

Русия не очаква подобряване на връзките със САЩ с оставката на Болтън

Москва обяви днес, че не очаква никакво подобряване на отношенията с Вашингтон след оставката на съветника по националната сигурност на Доналд Тръмп Джон Болтън, предаде АФП. „Не мислим, че присъствието или отстраняването на един-единствен..

обновено на 11.09.19 в 19:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица,..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на..

публикувано на 26.04.24 в 22:46