Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Онлайн платформа помага на българчета в чужбина да учат родния език

Снимка: srichka.bg

Платформата srichka.bg е онлайн академия за преподаване на български език за българските деца, които живеят в чужбина.

„Всеки клас е разделен на три курса и всеки курс е с продължителност около 10 седмици. Всяка седмица се провеждат два урока с по два учебни часа за всеки урок“, обясни пред БНР Георги Маринов - един от създателите на платформата.

Идеята е всеки да може да учи български, независимо в кое населено място в чужбина живее

„В малките населени места няма неделни училища и би било доста времеемко и за родителите, и за децата, ако те сами решат да обучават децата си на български език. Затова ние искаме да ги подпомогнем и да дадем възможност на всяко едно дете да учи български език“, допълни Люба Овчарова в предаването „Хоризонт до обед“.

Платформата е виртуална класна стая

„Платформа за обучение позволява на учениците да си предават домашните, а на учителите - да ги проверяват, да дават обратна връзка, да ги изпитват. Дава достъп на учениците до всички учебни материали, които се използват в курса, както и за една директна комуникация между учители и ученици“, разясни Георги Маринов.

В неделните училища, поради недостиг на ученици се сформират групи с деца на различна възраст, докато платформата srichka.bg позволява да се съберат деца на една възраст.

„Ние сме гъвкави по отношение на времето, тъй че дали са в Канада или Австралия бихме могли да се приспособим“, посочи Люба Овчарова.

Основната цел е да запазят българското

„Да помогнем на всяко дете, където и да се намира да му дадем възможността да изучава български език“, каза Георги Маринов.

Повече може да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фрагмент от корицата на книгата

"Фигури" - енциклопедично за любовта и смисъла

Излиза от печат „Фигури“ – дебютната книга на Мария Попова, която живее в Бруклин.  Попова е сред най-успешните книжни блогъри в света. Тя е учила в университета на Пенсилвания, специалност „Комуникации“. Израснала е в България, но животът й до днес е свързан с Америка. Тя е създател на блога Brain Pickings , който е включен в постоянния дигитален..

публикувано на 04.06.20 в 15:45

Разширяването на столичен булевард провокира граждански тревоги

Живеещи около столичния булевард „Цар Борис III“ са готови за граждански протести, ако проектът за разширяване на Околовръстния път на София започне да се случва в сегашния му вид . Проектът предвижда частично изменение на булевард „Цар Борис III“, като се изгради тунелна връзка и се премахне съществуващото локално платно. Планирано е..

публикувано на 04.06.20 в 14:40

38 кг торта за 57-ия рожден ден на единствения слон в България

Единственият слон в България - индийската слоница Артайда, днес навършва 57 години. За рождения си ден животното получи специална 38-килограмова торта, приготвена от служителите на Зоопарка. Слоницата Артайда идва в България през 2006 година от зоопарк в Германия, където е спасена от цирк, разказва Катерина Зарева-Симеонова, еколог в зоопарка...

публикувано на 03.06.20 в 17:27
Проблемите в мина

За заровените в мангановата мина "Оброчище" неизплатени заплати

Миньорите от мангановата мина „Оброчище“ разполагат с 11 дни, за да кандидатстват пред Фонда за гарантиране на вземанията. Повече от 18 месеца те не са получавали заплати. Мината не работи от месеци, концесионерът на рудника - „Евроманган“ е обявен през март в несъстоятелност .  Работниците от години сигнализират за нередности и организират..

публикувано на 03.06.20 в 09:35

Ясни са Кралят и Кралицата на випуск 2020

След проведения на 25 май абитуриентски бал в ефира на БНР, призовахме завършващите тази година да публикуват своите снимки в Instagram с #class2020bnr. Момчето и момичето, които събраха най-много харесвания, са Катерина Алексиева от София  и Любомир Божинов от Свищов.  И двамата ще получат специален приз от водещите от БНР..

публикувано на 02.06.20 в 16:44
Евгения Атанасова - Тенева

Евгения Атанасова – Тенева: Да се отървем от комплексите си за Кристо

„Материалът, с който Кристо работеше, беше светът, природата, хората в нея. И това правеше много силно цялото това преживяване да си вътре в негова творба. Неговите неща не се случваха в ателието, където си правеше рисунките, а наистина между хората , във всичко, което правят заедно, за да построят това, което той е видял в мечтите си и е..

публикувано на 02.06.20 в 13:31
Салих Алишов

Шоколад и розово масло в раницата - рецепта за пътешествия

Вулкани на лунна светлина, влакове през Иран и подземни пещери – това са само частици от биографията на пътешественик на Салих Алишов. „ Аз съм една съвкупност от местата, на които съм бил и от местата, на които ще бъда .“ Така се самоопределя Салих – млад програмист, вече пътувал из десетки държави на четири континента. Салих винаги си носи..

публикувано на 01.06.20 в 07:32