Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрация в подкрепа на забраната на фермите за кожи

Ива Таралежкова: Силното крещене срещу гражданските организации сериозно влие на общественото мнение

Снимка: www.fgu.bg

Демонстрация в подкрепа на забраната на фермите за кожи ще се проведе по време на първото разглеждане на законопроекта за промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Ива Таралежкова - член на Обществения съвет към парламентарната Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, който излезе с позиция по този законопроект, сподели за БНР:

„Като представители на граждански организации ние подкрепяме активното гражданско участие, активните граждани, които изразяват своята позиция и се опитват да участват в подреждането на политическия дневен ред. Оценяваме високо самия факт, че тези хора успяха да съберат над 50 000 подписа и да внесат тази подписка със силата на своите аргументи, на своята амбиция да защитят една много сериозна обществена кауза. Вследствие на тази инициатива група народни представители действително произведоха Закон за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, в който са отразени исканията на инициативата. Той вече е факт и влиза в ресорните комисии“.

Рядко се случва граждански инициативи да бъдат чути от законодателите, коментира тя в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

„Наистина е важно да се мотивира, да се стимулира гражданското участие, за да може наистина да усетим, че живеем в едно демократично общество. От друга страна е добре и политиците да свикват с тези мирни проявления на гражданско мнение и гражданска инициатива, вместо да се стига до протести и по-крайни сблъсъци на позиции. Това е съвсем културен подход за изразяване на гражданско мнение и много се надяваме нашите политици да чуят тези хиляди гласове“.

Атаките срещу неправителствените организации и използването на нарицателни като „грантаджии“ и „соросоиди“ са „почти постоянни“, категорична е тя.  

„За още по-голяма жалост това се случва не само в България, но и в други европейски страни, най-вече сред по-новите страни-членки. Не говоря за страни като Германия и Франция, където тези неща са изключително на почит -  гражданските организации и тяхната работа, а за Унгария, Полша, Румъния…. Наши анализи показват, че до голяма степен това е следствие и на нарасналите напоследък националистически и популистични движения сред политическия елит. Повече ни плаши това отстъпление и противопоставяне на демократични ценности, които години наред градим“.

Атаките нямат почва, но силното крещене и постоянното повтаряне сериозно влияят на общественото мнение, категорична е тя.

„Затова е много важно гражданските организации да показват на обществото какво правят и нека обществото да оцени ползата от тях и от тяхната работа напук на атаките. Гражданските организации дават възможност на гражданите да изразят своя позиция, свое мнение не само по време на избори“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За първото тримесечие 490 бащи са взели "бащинство" за гледане на дете до 2-годишна възраст

Само 490 бащи са се възползвали от законовото си право да гледат детето си до 2-годишна възраст и да получават обезщетение за това, сочат данните на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на годината. За сравнение - за същия период на миналата година те са били малко повече – 507.  Законът дава право на мъжете да гледат детето..

публикувано на 31.07.24 в 16:11

"Хамас" заплаши с отмъщение след убийството на Исмаил Хания

Радикалната палестинска групировка "Хамас" заплаши с отмъщение след убийството в Техеран на лидера ѝ Исмаил Хания, за което обвини Израел. Редица държави осъдиха покушението, което повишава напрежението в Близкия изток. "Хамас" определи убийството на Исмаил Хания като "страхлив акт, който няма да остане ненаказан". Върховният духовен лидер..

публикувано на 31.07.24 в 15:44

На първо четене: Пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана върху продажбата, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им. Остава разрешена само продажбата за юридически лица за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост по специален ред..

публикувано на 31.07.24 в 15:42
Национална детска болница - проект

Д-р Влатко Глигоров: Съобразявам се с Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница

Съобразявам се с Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.  Това заяви пред БНР д-р Влатко Глигоров, директор на Здравната инвестиционна компания за детска болница.  "Имам план, който трябва да изпълня, имам времева рамка. Те гледат прозрачността и цялостната концепция.  Има много експерти, включително и на..

публикувано на 31.07.24 в 15:40
Пожарът се вижда над село Микрево.

Продължават усилията за овладяване на големите горски пожари в Югозападна България

Властите уверяват, че няма опасност за населените места в района на двата пожара в Благоевградска област - eдиният е до границата със Северна Македония, а другият - до границата с Гърция, в планината Славянка.  Ситуацията с пожарите в Благоевградско е тежка, но няма опасност за населени места Военни хеликоптери се включват в гасенето на..

публикувано на 31.07.24 в 15:24
Юлиян Попов

Юлиян Попов: Активната роля на кмета е важна за прилагане на климатични политики в градовете

До края на сесията на Междуправителствения панел  по  изменение  на климата на  ООН в София трябва да се изяснят насоките за следващия голям доклад №7, който привършва 2028 г. и за доклада за градовете и климата довършен 2027. Делегациите да решат общите параметри, защото докладите събират научното знание от целия свят и е сложно да се..

публикувано на 31.07.24 в 15:11
Завод

Снаряд е избухнал в "Терем - Цар Самуил" в Костенец

Снаряд е избухнал в държавното предприятие "Терем - Цар Самуил" в Костенец. При  експлозията няма пострадали хора. Това потвърди директорът на предприятието Калин Димитров: "Производствена авария. Взети са всички мерки, които са необходими. Обезопасен е районът. Работи военна полиция. Опасност за населението няма. Ще бъде уточнено, ще получите..

публикувано на 31.07.24 в 15:06