Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люлзим Пеци: Нещо ново се случва в Косово – жена може да стане премиер

Косовският анализатор Люлзим Пеци

Нещо ново се случва в Косово, жена може да стане премиер, ако Демократичният съюз на Косово на покойния президент Ибрахим Ругова победи на изборите утре, заяви пред БНР Люлзим Пеци от Косовския институт за политически изследвания и развитие.

Предсрочните избори бяха предизвикани от оставката на премиера Рамуш Харадинай през юли след призоваването му на разпит в специалния съд за военните престъпления на бившата Армия за освобождение на Косово. Харадинай се отказа от поста си с надеждата, че ще си укрепи електоралните позиции след твърдото противопоставяне на размяна на територии със Сърбия и на натиска от Запада да отмени 100-процентовите мита върху стоките от Сърбия и Босна.

Заедно с останалите членове на т.нар. военно крило обаче Рамбо, както е известен от военно време Харадинай, се бори за политическо оцеляване. Очакванията на социолозите са и след тези избори да няма ясен победител, но все пак двете най-големи опозиционни партии в момента - да получат най-много гласове.

Левоцентристкият Демократичен съюз на Косово на покойния президент Ибрахим Ругова издига кандидат за премиер жена - нещо нечувано за Косово - юристката Вьоса Османи. Националистическото и левичарско движение "Самоопределение" пък е водено от героя от студентските протести от 1997-а Албин Курти - косовския Че Гевара. Двете формации са готови да се съюзят, за да изхвърлят от властта Харадинай и партньорите му от Демократическата партия, която неизменно е във властта още от 2007 година.

Лидерът ѝ Кадри Весели също е бивш партизански командир, както и президентът Хашим Тачи, който най-вероятно ще се прости с втори мандат, ако парламентът премине под контрола на Османи и Курти.

„Неистова“ корупция, безработица „до небесата" и тлеещ спор със Сърбия за независимост доминират предизборната кампания, твърди кореспондент на Ройтерс от Прищина.

Люлзим Пеци обаче не смята, че ситуацията е толкова зле.

„Корупцията и организираната престъпност, малко или много, са на средното ниво за Западните Балкани. Ако погледнете данните на международни неправителствени организации като „Прозрачност без граници“ или пък на Европол, ще установите, че няма особени разлики между Косово и останалите страни от региона. Проблемът със Сърбия стои, разбира се. Но нещата са доста далеч от такива мрачни описания“, каза той в интервю за предаването „Събота 150“.

- Кои са основните теми на кампанията преди тези избори. Нерешеният спор с Белград ли е основният проблем на хората в Косово?

- Сърбия този път не доминира предизборната кампания. Борбата срещу корупцията и организираната престъпност, здравеопазването, образованието и икономическото развитие са  ключовите теми.

- Политическият спектър в Косово изглежда по-раздробен отвсякога. Надпреварата е доста оспорвана. Какво правителство очаквате да бъде излъчено след тези избори?

- Нещо ново се случва в Косово този път. Защото Демократичният съюз на Косово - една от най-големите партии в страната, и най-старата, номинира жена за министър-председател. Тя е на 37 години. Завършила е в Америка.

И ако те спечелят изборите, ние първи в региона ще имаме жена премиер, победила в избори. В Сърбия премиерът също е жена, но там е различно. Тя беше назначена на поста, а не победи в избори. Така че - това би било добра новина за всички, защото ще покаже, че Косово има капацитет за промяна, и то в най-добрия смисъл на думата.

По отношение на бъдещата коалиция - това е много трудно да се предвиди. Демократичният съюз на Косово и движението "Самоопределение" се предпочитат взаимно, но не е ясно колко депутати ще имат и дали общият им брой ще е достатъчен, за да съставят правителство. Имам предвид правителство само на тези две формации. Може им да се наложи да си стиснат ръцете и с други партии.

- Да предположим, че Демократичният съюз на Косово и "Самоопределение" наистина спечелят. Би ли означавало това смяна на поколенията на политическия и управленския връх на Косово. Необратимо слизане от сцената на партизанските командири и ветераните от партията на Ругова?

- Според мен - да. Това ще е необратимо. И ще е много добре дошло за Косово. Защото държавата ще бъде водена от хора на ХХI век - модерни хора, а не от участници в събитията от миналото столетие. Трябва ни такава промяна!

- Как бихте описал избирателната кампания - цивилизована или типично балканска?

- Знаете ли, всъщност много е цивилизована. Няма инциденти. Всичко върви гладко и се усеща демократичен дух. Има, разбира се, взаимни нападки между партиите, но това е нормално за една кампания.

- Правителството на Сърбия зове всички косовски сърби да гласуват, за да спечели партията "Сръбска листа" всичките 10 места в парламента в Прищина, които е възможно да бъдат спечелени от нея. Предвид очакваното разхвърляне на косовските албански гласове сред най-различни формации, би ли означавало това, че съставянето на стабилно правителство на Косово в крайна сметка ще зависи от Александър Вучич - президента на Сърбия?

- Този път няма да сме зависими от него. Защото ще се събере достатъчно голямо мнозинство за съставяне на правителство от косовски албански партии. А Вучич изисква от сръбската общност в Косово да гласува за "Сръбска листа", която е креатура на Белград. И онези косовски сърби, които искат да гласават за други партии, като например Сръбската либерална партия, са подложени на тормоз.

Бих казал, че сърбите в Косово са в много тежка ситуация. Защото няма да участват в косовското правителство, а от друга страна са потискани от правителството в Белград със заплахи, че ще останат без работа и поминък.

- Очевидно е, че Белград вече от няколко години е консолидирал политическия контрол върху северната част на Косово. Предвид този факт, какви очаквания имате за преговорния процес след изборите?

- Не смятам, че преговорите ще бъдат подновени преди месец май идната година. Защото на първо място на нас тук ще ни отнеме време, за да бъде съставено правителство, което при най-добро възможно развитие на събитията би станало факт в средата на ноември. Евросъюзът трябва също да се подготви, за да посредничи в този диалог. А и през януари идната година в Сърбия започва предизборна кампания. Вотът там е насрочен за март. И тепърва след това и те ще си съставят правителство.

- Ще бъде ли съживена идеята за размяна на територии и хора между Прищина и Белград?

- Изглежда, че тази вероятност вече не е на масата на преговорите. Решението може да е само запазване на настоящите граници на Косово и безусловно признаване от Белград. Всичко останало няма да е решение.

- Косово е страната с най-младото население в Европа - 29 години е средната възраст. Младите обаче масово бягат заради безработицата и буксуването на евроинтеграцията. Ще има ли нова вълна изтичане на мозъци, когато съседните Албания и Северна Македония получат най-накрая покана за начало на преговори за членство в Европейския съюз?

- Не смятам, че това е свързано с присъединяването към Европа. Защото хората си тръгват и от България - т.е. от една еврочленка, и отиват към други. Освен това знаем, че евроинтеграцията отнема време - Северна Македония и Албания нямат шанс да станат членки на Европейския съюз преди да минат 7, дори 10 години. Това важи и за Сърбия.

Интервюто може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42