Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Отвратителните рими“ на Роалд Дал – прът в колелото на щастливия край

Как хепиендът на Пепеляшка и Златокоска „катастрофира“ в книгата на британския хуморист

Снимка: https://www.bookcorner.eu
„Мислите, че знаете тази приказка добре. Но грешите. Истинската ще ви потресе.“ Така започват „Отвратителните рими“ на британския писател хуморист Роалд Дал. Илюстрациите в книгата и този път са на Куентин Блейк, чийто почерк е разпознаваем за ценителите на творчеството на автора.

В тънката, но съдържателна книжка, която отскоро е на българския пазар, намираме шест от най-известните приказки, разказани по необичаен начин. „Изотопия“ пристъпи в хапливия свят на Дал, където Червената шапчица и Пепеляшка накрая не „заживяват щастливо до края на дните си“.

„Със Златокоска постъпва най-зле. Направо я съсипва“, казва ни Сиана Колибарова от издателството, което публикува „Отвратителните рими“ на Роалд Дал на български, както и други негови книги. Златокоска добре, но да надникнем само за малко в историята за Пепеляшка:

Царяло напрегнато очакване навред.

Коя ли девойка ще извади късмет?

Самата пантофка големичка била.

(Притежателката й имала едри стъпала.)

Също така намирисвала зле.

(Очевидно девойката имала потни нозе.)

Стекли се желаещи от всички страни,

Хиляди я пробвали, но уви!

При Грозните сестри пристигнали тогава.

Едната нахлузила пантофката веднага.

Втрещен принцът викнал: „О, зла беда!“

Сестрата възкликнала: „Да! Става ми! Ура!

За мен да се ожениш трябва сега!“

Блед като платно принцът промърморил:

„Няма да я бъде тая! Искам да си ходя.“

„Не си го помисляй! Даде клетва!

Вече не можеш от нея да се отметнеш!“

„Отсечете й главата!“, принцът наредил.

И един придворен на мига се подчинил.

Принцът заявил с усмивка на лице:

„Без глава изглежда дори по-добре.“


„Роалд Дал е изключителен гений. Децата го обожават, точно защото казва истината“, казва Сиана. За нея е по-добре да се възпита поколение, което не вярва в принцеси, а в една такава Пепеляшка. „Това е и правилен подход за възпитание - да казваш истината на детето си.“

„Фантазията винаги е много по-интересна от действителността“.

Обръщаме внимание на умелата игра на Дал с фикцията и реалността. А Сиана подчертава: „Сякаш това, което четеш, не ти се струва измислено, а се случва точно тук, до теб. Всъщност децата си представят магически свят, който им изглежда абсолютно реален и достижим, в който те могат да участват.“

Как обаче изглежда истинският свят на Роалд Дал - неговият реален живот? Журналистът от Би Би Си Доналд Стърок успява да надникне там. Той е и автор на официалната биография на писателя - „Разказвачът“.


„Много преди да започне да пише биографията му, той е правил интервю с Дал. Смятал го е за безгрижна личност, за бохем. Истината обаче е, че Роалд Дал е имал много строг и стриктен режим на писане“, разкрива ни Сиана. Всеки ден по четири часа писане - от 10 до 12 ч. и след това от 16 до 18 ч. Любопитен детайл е, че до края на живота си Роалд Дал така и не се научава да пише на пишеща машина, писал е с моливи НВ. Книгите си британският автор създава в малка колибка в двора на дома си, а не в кабинет, с какъвто разполагат повечето писатели. Различен и ексцентричен не само в книгите си, но и в живота. Виждаме го и в самия край на „Отвратителни рими“. Няма да ви го издаваме, ще си го прочетете сами."

А пък ние от „Изотопия“ потвърждаваме, че в „отвратителността“ на тези рими има красота, която хич не е толкова отвратителна.

Убедете се с ушите си, като чуете целия ни разговор за книгата на Роалд Дал в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сдружение на

Преборилите рака деца вече имат възстановителен център

В средата на месец октомври ще бъдат настанени първите деца, преборили рака, във възстановителния център в село Опицвет, който бе открит на 14 септември, когато Българската православна църква отбелязва Кръстовден. Повече от 10 години родителите на онкоболните деца работят за създаване на център и с помощта на много хора и институциите..

публикувано на 27.09.20 в 11:25

Японска рецепта срещу стрес: атака от зомбита и влизане в ковчег

Да те стреснат здравата, за да се успокоиш. Да, има такова нещо. Прави се в Япония, а негов създател е Кента Ивана от компанията за хорър представления „Коуагарасетаи”, в превод „Отрядът на страха”. В опит да спаси бизнеса си във времена на пандемия Кента става изобретателен до ужасна степен... Как ви звучи drive-in призрачна къща, в която влизаш с..

публикувано на 25.09.20 в 16:36
Красимир Бенямин

Шоколад по вътрешно убеждение

Шум от отварянето на опаковката. Шоколад с куркума и лимон, със синя спирулина, с рози и с чубрица. Това прави  Красимир Бенямин, п роизводител на шоколад от ново поколение.  Как човек става шоколатиер? В случая, след замисляне как консумацията ни се отразява на света около нас, споделя Красимир в предаването "Изотопия", което..

публикувано на 25.09.20 в 16:00

Как карантината поражда рефлексии между два свята

„Имам отколешна мечта да разкажа, особено на младите хора и децата, за живота си в два свята – в България и в Америка, детството ми при комунизма и сегашния ми живот в демократичния свят. Много от тези истории бяха узрели в сърцето ми, бяха готови да се разкажат. Карантината ми даде свободни минути през вечерите и уикендите на тазгодишната..

публикувано на 25.09.20 в 13:35
Джеймс Хетфийлд

Atheris hetfieldi: Metalli-ческият вкус на отровата

Името на португалски учен беше замесено в хетфийлдизирането на дървесна усойница от Африка. Ако нищо не сте разбрали от изречението, „Изотопия” ще ви обясни.  Джеймс Хетфийлд – гласът и ритъм китарата на титаните Metallica , ще остане в историята не само с жицата, но и със змия, кръстена на него. Atheris hetfieldi – така се казва новият вид..

публикувано на 25.09.20 в 11:29

Болярска чаша от замъка на Иван Шишман излезе в разкопки край Свищов

Археологът Николай Овчаров тази седмица започна втория си археологически сезон в свищовската крепост „Калето“. Той посвещава разкопките на 625-ата годишнина от смъртта на последния владетел от Второто българско царство.  Открити са вече монети от времето на Иван Шшман и търновска керамика.  В Свищов е една от най-добре запазените..

публикувано на 25.09.20 в 10:48
Илюстративна снимка

Може ли модернизацията на танковете Т-72 да компенсира забавената нова техника за пехотата

Израелски консорциум е предложил ремонта на танковете Т-72, съобщиха за „Хоризонт“ от Министерството на отбраната. Само преди седмица Министерският съвет прие решение, свързано с модернизацията на Т-72. Какво трябва да се направи и колко ефективна ще бъде модернизацията във време, когато Сухопътните войски очакват старта на проекта за нова..

публикувано на 24.09.20 в 14:28