Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Музика на Цвета Димитрова ще звучи в бароков замък в Австрия

Цвета Димитрова и Софи Дерво

На 10 октомври в романтичния, построен през 1730 г. бароков замък "Schloss Hunyadi - Maria Enzersdorf“ в близост до Виена ще се състои концерт, в който централно участие има утвърдената в Австрия българска композиторка и пианистка Цвета Димитрова. Талантливата млада музикантка ще се изяви не само като инструменталист в клавирния съпровод на вечерта, но и като автор – в концерта ще бъдат изпълнени две нейни ефектни композиции: "Прелюд-фантазия в стил Рахманинов" за соло пиано и пиесата “Зимна фантазия“ за фагот и пиано, в която солистка ще бъде най-добрата фаготистка в Австрия в момента Софи Дерво. В останалата част от програмата са включени произведения от Георг Филип Телеман, Едвард Григ, Анри Дютийо, Александре Тансман и Камий Сен-Санс, а мото на концертната вечер е “Едно музикално пътешествие от барока до съвремието“.

Цвета Димитрова е едно от българските имена, заели през последните години респектиращо място на класическата сцена на австрийската музикална култура. Нейната творческа биография впечатлява с множество престижни отличия. Тя е завършила композиция в Националната музкикална академия в София при проф. Александър Текелиев, след което продължава своето обучение в Австрия при проф. Ерих Урбанер в Университета за музика и изпълнителски изкуства. Още през първия семестър Цвета Димитрова получава наградата на Министерството на културата на Австрия като студент-композитор. Това признание ѝ дава увереност, че нейната музика ще бъде разбрана и изпълнявана. По-късно печели престижни стипендии от австрийски, японски и швейцарски фондации. През 2003 г. австрийският президент Томас Клестил ѝ връчва наградата “THEODOR- KÖRNER-FONDS-Förderungspreis“ за нейното произведение “Играта на хамелеоните“ за ударни инструменти и пиано. През 2008 г. получава наградата на град Виена “Förderungspreis der Stadt Wien für Musik“, а през 2015 г. - награда на клавирния конкурс на Фондацията “Рахманинов“ в Германия за своето произведение “Прелюд-фантазия в стил Рахманинов". През 2017 и 2018 г.  на Цвета Димитрова са присъдени специални държавни  награди-стипендии от Bundeskanzleramt, Österreich,  за написване на нови  музикални произведения. Успехът на нейните творби й отрежда заслужен авторитет като съвременен композитор в Австрия. 

В специално интервю за предаването “Алегро Виваче“ по "Хоризонт" Цвета Димитрова разказва за своя предстоящ концерт, за вдъхновението като автор и творческото партньорство със Софи Дерво.

Младата френска инструменталистка Софи Дерво, която е соло-фаготистка на Виенската филхармония и прекрасен интерпретатор, също сподели свои размисли за спецификата да се изявяваш на камерна сцена, за предизвикателството да се изпълнява повече съвременна музика и необходимостта да се пишат нови творби за фагот, които да разширяват репертоара за този инструмент. Софи Дерво ще изпълни за втори път като солист произведението “Зимна фантазия“ от Цвета Димитрова и очаква българската композиторка да й посвети нова творба.

Чуйте интервютата с двете изпълнителки в звуковия файл.

 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Театър "Българска армия" с професионализъм привлича публика в продължение на 70 години

Вече 70 години Театър "Българска армия" посреща своята публика. Отбелязването на юбилея е отложено за момента, в който ще може да се направи истински празник. "Съвремието, което ни преследва в момента, военният театър успява да се справя точно с това, с такива мощни спектакли, в които е обета цялата трупа и действа в едно, в един юмрук", каза..

публикувано на 30.10.20 в 15:10
Стилиян Иванов

Стилиян Иванов: Астрологията се нуждае от реабилитация

„Астрологията е много сериозна наука, която се нуждае от своята реабилитация. Това е една математика в образи. Може да ни бъде изключително полезна в нашето ежедневие и в това да обхванем смисъла на живота си.“ Това каза пред БНР режисьорът Стилиян Иванов преди премиерата на най-новия си документален филм „За смисъла на астрологията”. Тя..

публикувано на 30.10.20 в 11:26

Спомен за балерината Цвета Джумалиева

На 28 август 2020 г., далеч от родината, си отиде от този свят голямата българска балерина Цвета Джумалиева. Въпреки че от 1979 г. тя преподаваше балетно изкуство в Италия и не участваше в нашия театрален афиш, сигурно има почитатели, които си спомнят нейните героини в спектаклите на Софийския национален балет: Аврора от „Спящата красавица“, Маша..

публикувано на 29.10.20 в 19:42

Хатия Буниатишвили записва саундтрака на живота си

Най-новият албум на грузинската пианистка Хатия Буниатишвили , който излезе на музикалния пазар през септември тази година, е откровение за непроницаемостта на живота, изразено чрез емоционални състояния, въплътени в разнообразна програма от произведения и композитори. „Лабиринт“ , както е озаглавила компактдиска Буниатишвили, включва..

публикувано на 29.10.20 в 18:48

Приказната история "Кало змея" продължава във втора книга на Милен Хальов

Втората част на книгата "Кало змея" е на пазара. Автор е Милен Хальов, който преподава изобразително изкуство на деца. "Историята продължава година и половина след края на първата. Емоционално подхваща персонажите там, където ги оставихме. За Кало това е един мрачен период и за тази година и половина той не се е разведрил по никакъв..

публикувано на 29.10.20 в 16:42

Изложбата "Отначало" връща усмивките

  „Отначало е всъщност едно второ начало, защото всъщност ние с брат ми сме ландшафтни архитекти и това беше нашето първо начало“, посочи в предаването „Преди всички“ Мирослава Мерекьова по повод новата изложба „Отначало“. "Изложбата е съвместна с брат ми Марин Мерекьов, ние сме потомци на художнически род. Имаме над 14 изявени художници в..

публикувано на 29.10.20 в 10:45

Дуо Шаламов свири Моцарт

„Техният успех, нагласата им на блестящи музиканти, това, че са от музикални семейства само показва колко е важна традицията. Невероятно много се допълват и като хора, и като музиканти “. Мнението е на проф. Милена Моллова и то е за клавирното дуо Алина и Николай Шаламови, нейни изявени възпитаници. Дуо Шаламов гостува на Софийската..

публикувано на 28.10.20 в 17:02